Alkoss egyedi tárgyakat decoupage technika segítségével

Imádsz alkotni? Szereted otthonodban is olyan tárgyakkal körülvenni magad, melyek a saját kezed munkáját dicsérik? Különleges, szívhez szóló ajándékkal lepnéd meg egy szerettedet? Bármelyik kérdésre igen a válaszod, jó helyen jársz.

Mai cikkünkben a decoupage technikát mutatjuk be közelebbről, mellyel igazán egyedi tárgyakat alkothatsz. 

Decoupage, avagy szalvétatechnika

A decoupage, avagy szalvétatechnika az egyik legkedveltebb kézműves technika, hiszen kezdők számára is könnyen elsajátítható. Emellett az alkotáshoz szükséges hozzávalók viszonylag kedvező áron és egyszerűen beszerezhetőek. A díszíthető alapanyagok beszerzése mellett csak néhány kiegészítő kellékre lesz szükséged.

A dekupázsolás legismertebb alapanyaga a szalvéta, ugyanakkor nem csak szalvétát, hanem rizspapírt is használhatunk ennél a technikánál. A rizspapír jellegében nagyon hasonló a szalvétához, ugyanakkor anyagát tekintve masszívabb, így egyszerűbb vele dolgozni.

Decoupage technika lépései

A decoupage technikához szükségünk lesz alapozófestékre (jellemzően fehér), decoupage ragasztóra, decoupage lakkra, rizspapírra vagy szalvétára, puha sörtéjű ecsetre és arra a tárgyra, amit dekupázsolni szeretnénk, ami lehet fa, hungarocell, textil vagy éppen gipsz is.

Első lépésben ajánlott a díszíteni kívánt tárgy alapozása alapozófestékkel, ezáltal a ragasztó hatékonyabban fog beszívódni.

Második lépés a rizspapír vagy a szalvéta előkészítése, a felületre szánt minták kiválasztása és körbetépése, vágása. Többrétegű szalvétának csak a felső rétegét használjuk.

Harmadik lépésként, miután az alapozófesték megszáradt, lekenjük a felületet decoupage ragasztóval. Pici várakozás után ráhelyezzük a ragasztós felületre a kitépett vagy kivágott mintákat, majd az ecsettel óvatosan, belülről kifelé haladva elsimítjuk a decoupage ragasztót.

Utolsó lépésként, miután a ragasztó megszáradt, lekenhetjük decoupage lakkal a felületet. Ettől szép fényt kap és könnyebb lesz leporolni.

Dekupázsolás rizspapírral

Amíg a szalvétát felhasználás előtt rétegeire kell szétszedni, addig a rizspapírral azonnal tudunk dolgozni. A rizspapír vastagabb, mint a szalvéta, tehát nem szakad olyan könnyen, így könnyebb vele az alkotás. A rizspapírt elsősorban világos vagy fehér felületeken alkalmazzuk, mivel a sötétebb felületeken nem mutat olyan jól. 

Amennyiben beszereztük az általunk használni kívánt mintázatú rizspapírt, válasszuk ki róla azokat a mintákat, melyeket használni szeretnénk a díszítésre váró felületen, majd óvatosan tépjük körbe. Fontos, hogy egyik kezünkkel mindig fogjuk a mintát, amit fel szeretnénk használni, a másik kezünkkel pedig finoman tépjük le azt lehetőség szerint úgy, hogy ne maradjon egyenes felület. A tépésen itt nagy hangsúly van, hiszen ha tépjük a mintát a vágás helyett, azzal jobban rá tud simulni a felületre. A rizspapír szálai ugyanis segítik a felületen való megtapadást.