2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Miért fontos a nyomásmérő használata ha szivattyút használ?

Egy szivattyú vagy egy házi vízellátó rendszer maradéktalan működéshez érdemes egy nyomásmérőt is felszerelni, hiszen ez segíti a beállítást, ha nem megfelelő a nyomáskapcsoló gyárilag beállított értéke. A későbbiekben pedig ellenőrizni lehet vele, hogy megfelelően működik-e a nyomáskapcsoló vagy elegendő -e a vízellátás mértéke. De mégis hogyan működik pontosan ez a szerkezet és miért annyira lényeges a használata?
2021. március 25. csütörtök 09:30 - HírExtra

Függetlenül attól, hogy egy kert, egy sportpálya vagy egy ingatlan megfelelő vízellátásáról vagy öntözéséről van szó, mindig lényeges szemmel tartani az aktuális nyomást. Ez ugyanis egyrészt számos kellemetlenségtől kímélhet meg minket, másrészt pedig sokkal egyszerűbbé, gördülékenyebbé ás felhasználóbaráttá teszi e szerkezetek használatát a mindennapok során.

Mi is az a nyomáskapcsoló?

A nyomáskapcsoló egy mechanikus mérőeszköz, amely folyadékok vagy gázok nyomásának mérésére alkalmas. Ezen elv alapján működnek például a vérnyomásmérők is, de számos más területen is eredményesen alkalmaznak sokféle ehhez hasonló szerkezetet. Nagy haszna van egy ilyen mérőek a szivattyúk vagy házi vízellátó rendszerek használata esetén is, hiszen ezekben az esetekben mindenképpen szükség van arra az információra, hogy mennyi a nyomás aktuális értéke. Számos különböző típus létezik belőlük. 

Vannak kifejezetten kis méretű változatok, de léteznek olyanok is amelyek a mechanikai rezgéseknek különösen ellenállnak, nagy a mérési tartományuk, sőt, létezik olyan is, amely során a leolvasáshoz nagyméretű skála készíthető, és igen nagy a mérési pontossága is. A szivattyúkhoz és házi vízellátó rendszerekhez csatlakoztatható egységek mindegyike közvetlen elven működik, vagyis ebben a kategóriában érdemes keresni.

Mit nyújt egy nyomásmérő a szivattyú mellett használva?

A mérési tartománya ezeknek a szerkezeteknek 20 mbártól több ezer bárig is terjedhet. Ezek a nyomásmérők igen strapabíróak, megfelelően elhelyezve akár kültéren is éveken keresztül probléma nélkül állják meg a helyüket és informálnak az aktuális nyomás értékéről. Emellett pedig a beszerelése és a beüzemelése is egyaránt egyszerű feladat. Mindezeken felül a szivattyú automatizálása esetén sem szabad megfeledkezni a nyomásmérők használatáról. Ebben az esetben a szerkezet a két megadott nyomásérték között fogja ki-és bekapcsolni a szivattyú motorját, vagyis kézi vezérlésre nem lesz hozzá szükség.

Miért fontos házi vízellátó rendszerek mellett is nyomásmérőt használni?

Sok esetben hajlamosak megfeledkezni az emberek arról, hogy házi vízellátó rendszerek használata mellett is igen lényeges a nyomásmérők bevetése. Hiszen ha valahol, hát ilyen esetekben kiemelten lényeges folyamatosan képben lenni az aktuális nyomással, függetlenül attól, milyen igényeket elégít ki a rendszer. Hiszen így már a számok alapján tudható, rendelkezésre áll-e a megfelelő vízellátás. Ez pedig egyáltalán nem mindegy, ha például egy házról van szó.

Nem mindegy, milyen típust választ!

Mivel számos különböző szivattyú és házi vízellátó rendszer létezik, egyáltalán nem mindegy, hogy nyomásértékkel rendelkező variációt választ a nyomásmérők közül. E téren érdemes nagyon körültekintőnek lenni, hiszen ezek a szerkezetek csak abban az esetben képesek pontos adatokkal szolgálni, ha megfelelően vannak beállítva és harmonikusan képes együttműködni a két típusú szerkezet. Laikusként érdemes szakértő segítséget kérni e téren, ha nem biztos a választásában.

A fentiek alapján jól látható, hogy ezeknek a nem mindennapi mérőeszközöknek a használata milyen sok előnnyel és pozitívummal jár a hétköznapok során. Hiszen nem csupán a megfelelő információkkal látja el az embert a víznyomás kapcsán, de még az automatizálás során is nélkülözhetetlen szerepet játszik.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását