2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az unió megalkotta a főkereskedő posztot

Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol arra, hogy az unió a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) többoldalú vitarendezési rendszerének megbénulása ellenére is megvédhesse kereskedelmi érdekeit, egyben létrehozta a kereskedelmi jogérvényesítési főtisztviselő posztját - közölte a bizottság csütörtökön.
2019. december 13. péntek 15:40 - HírExtra

    A csütörtökön előterjesztett javaslatot az Európai Parlament és az Európai Tanácsban részt vevő uniós tagállamok rendes jogalkotási eljárás keretében fogják jóváhagyni. Az új főtisztviselőt 2020 elején nevezik ki.

    A közlemény szerint a javaslat válasz arra, hogy az Egyesült Államok vétója miatt működésképtelenné vált a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) egyik legfontosabb szerve, a WTO fellebbezési testülete.

    A nemzetközi kereskedelmi szabályok betartásáról szóló uniós rendelet előírja, hogy minden a WTO-ban történő vitarendezési eljárást be kell fejezni, beleértve a fellebbezési fázist is, mielőtt az unió kereskedelmi ellenintézkedéseket hozna. A javaslat ezzel szemben lehetővé tenné az EU-nak, hogy akkor is határozzon ilyen intézkedésekről, ha a WTO nem hoz végleges döntést a fellebbviteli szinten.

    "Európa globális szerepének erősítéséhez az is hozzátartozik, hogy az EU hatékony vezető szerepet töltsön be a globális kereskedelemben, és megfelelő hatáskörrel rendelkezzen a nemzetközi kereskedelmi szabályok tiszteletben tartásának biztosításához. Ezért megbízatásom kezdetén gyors intézkedésekkel szeretném megerősíteni kereskedelmi eszköztárunkat" - idézi a közlemény a bizottság elnökét Ursula von der Leyent.

    Mivel sok európai munkahely forog kockán, az EU-nak megfelelő eszközökkel kell rendelkeznie annak biztosításához, hogy partnereink tiszteletben tartsák kötelezettségvállalásaikat - összegezte az elnök a javaslat lényegét.

    Phil Hogan kereskedelemért felelős biztos szerint mindez azért fontos, mert Európa nem engedheti meg magának, hogy védtelen maradjon, ha a WTO-n belül nincs lehetőség egy mindenki számára kielégítő kompromisszum elérésére.

    "A fellebbezési testület elveszítésével egy érvényesíthető vitarendezési rendszertől estünk el, amely függetlenségével biztosította a WTO szabályainak pártatlan alkalmazását - tette hozzá.

    "Miközben a WTO reformjára és egy jól működő WTO-rendszer újbóli létrehozására törekszünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy védtelenek legyünk, ha nincs lehetőség arra, hogy a WTO-n belül kielégítő megoldást találjunk" - fogalmazott a biztos.

    Az Egyesült Államok 2017 óta blokkolja a fellebbviteli bírák kinevezését a Világkereskedelmi Szervezet fellebbezési vitarendezési testületébe. A testület az utóbbi időben már csak három taggal működött, de december 11-én két tag megbízatása lejárt, így a testület működésképtelen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását