2020. október 24. - Salamon

Vége a banánháborúnak

Immár hivatalosan is vége van az Európai Unió és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) közötti banánháborúnak, közel húsz évig tartó huzavona és többszöri szerződésmódosítás után.
2011. február 3. csütörtök 18:04 - HírExtra
Az Európai Parlament ratifikálta azt a még 2009 decemberében létrejött megállapodást, amit az Európai Bizottság a latin-amerikai banántermelő országokkal kötött. Ezek az országok hátrányos megkülönböztetésben részesültek a banánexportjukat illetően a többnyire volt európai gyarmat afrikai, karibi, csendes-óceáni, ACP-államokkal szemben, amelyek vámmentesen hozhattak be banánt az Európai Unióba.

Ezzel szemben a latin-amerikai importra tonnánként 176 euró vámot vetettek ki, amit a WTO folyamatosan bírált, és a rendszer megváltoztatását követelte az Egyesült Államokkal az élen.

A megállapodás értelmében a vámtétel 2017-ig 114 euróra csökken, az ACP-országok pedig a verseny éleződésére tekintettel 200 millió euró egyszeri támogatást kapnak.

Az Európai Unió banánpiaci rendtartása 1993-ból származik, ebben fektették le, hogy a főként kisebb afrikai, karibi, csendes-óceáni termelők vámmentesen szállíthatnak az EU-ba, a többnyire nagy latin-amerikai globális cégeknek - Chiquita, Dole - viszont vámot kell fizetniük.

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió 4,8 millió tonna banánt importált 2008-ban 2,9 milliárd euró értékben, ennek háromnegyede Latin-Amerikából származott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását