2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nem lesz büntetendő a betörők elleni védekezés

A brit kormány törvénymódosítási tervei alapján nem lesz büntetendő önbíráskodás, ha valaki felfegyverkezve - például késsel - száll szembe az otthonába behatoló betörőkkel - mondta szerdán a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció igazságügyi minisztere.
2011. június 29. szerda 18:50 - HírExtra
A 2008 óta hatályos jelenlegi jogszabály azt mondja ki, hogy nem büntethető, aki "az ésszerű mértékűnél nem nagyobb erőszakot" alkalmazva védi meg javait a tolvajoktól.

Kenneth Clarke igazságügyi miniszter azonban a BBC-nek nyilatkozva szerdán kijelentette: ez a jogszabályi megfogalmazás nem egyértelmű, ezért "állandó kétségek" forrása, és a kormány által tervezett új törvény "sokkal világosabb" lesz.

Clarke szerint "teljesen nyilvánvaló", hogy az embereknek joguk van megvédeni otthonukat "bármilyen szükséges erő alkalmazásával". Arra a kérdésre, hogy ez a gyakorlatban mit jelent: a miniszter közölte: ha például egy idős hölgy betörővel akad össze, és "belevágja a konyhakést", az nem lesz bűncselekmény.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a már menekülő betörőt továbbra sem lehet majd büntetlenül "hátba lőni".

Nagy-Britanniában hosszú évek óta viták és komoly indulatok forrása, hogy a bíróságok emberölés, sőt gyakran gyilkosság címén vonják felelősségre azokat, akik megölik az otthonukba jogtalanul behatolókat.

Az önvédelmi jog szélesítését követelő, egyre szélesedő mozgalom nemzeti jelképe Tony Martin norfolki farmer, aki 1999-ben két betörő közül egyet agyonlőtt, a másikat egész életére megnyomorította. A halálos áldozat 16 éves volt.

Martint először életfogytiglanra ítélték, de a fellebbviteli eljárásban gyilkosság helyett emberölésben mondták ki bűnösnek, és büntetését öt évben szabták meg. Ennek is csak kétharmadát kellett letöltenie, jóllehet korábban minden szabadlábra helyezési kérelmét elutasították, mert nem tanúsított megbánást a történtek miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását