2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Indul a parlagfű kommandó

Húsz éve van szervezett védekezés Magyarországon, mégis évről évre több a parlagfű, ezért elsősorban a felderítésre kell helyezni a hangsúlyt - mondta Reisinger Péter, a Nyugat-Magyarországi Egyetem professzora vasárnap a Pest megyei Göd külterületén; a Nemzetközi Parlagfű Társaság "kényszerkaszálással" egybekötött sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy akár ötmillió forint büntetést is kaphat, aki nem kaszálja le a parlagfüvet.
2010. augusztus 15. vasárnap 16:44 -
A szervezők eredetileg egy mogyoródi területre várták a sajtó képviselőit; az új helyszínt azért választották, mert a tulajdonos időközben lekaszálta a parlagfüvet.

A hatóság jelenlétében végzett "közérdekű védekezést" akkor hajtják végre, ha június 30-át követően a tulajdonos nem irtotta ki földjén a parlagfüvet, és ezt egy ellenőrzés megállapította – mondta Reisinger Péter. A fölhivatal munkatársai által felmért területek tulajdonosai a nagyságtól és a fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő bírságot kaphatnak az elmulasztott munka miatt, emellett a kaszálással kapcsolatos összes költséget is állniuk kell; amennyiben azokat nem fizetik be, az összeg adók módjára beszedhető - figyelmeztetett a professzor.

A Nemzetközi Parlagfű Társaság a mostani "bemutatóval" a magyarországi állapotokra kívánta ráirányítani a figyelmet. Reisinger Péter úgy vélte: javítani kell a parlagfű elleni védekezés stratégiáján, és elsősorban a felderítésre kell helyezni a hangsúlyt, amelyhez jó megoldást jelentene egy naprakész adatbázis. A professzor szerint korszerűsíteni kellene az irtás módszereit is, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat helyett az agrárágazathoz kellene áthelyezni a parlagfű ügyét, minthogy elsősorban növényvédelemről van szó.

A társaság számítása szerint Magyarországon a földterület mintegy öt százalékán van parlagfű, ez egy megyényi területet jelent - mondta Reisinger Péter, aki rámutatott: a nagy pollenkibocsátó a magyar mezőgazdaság, hiszen a parlagfű ott van a búza között, és ott van a tarlón – tette hozzá.

Kőmíves Tamás kutató, a Nemzetközi Parlagfű Társaság elnöke arról beszélt, hogy európai viszonylatban a Kárpát-medence a legfertőzöttebb, de folyamatosan terjed a kontinensen, méghozzá a legmeglepőbb módokon. Példáként említette Svájcot, ahová madáreledellel, illetve Ausztriát, ahová az osztrák gazdák mezőgazdasági gépeivel került be a parlagfű. Az unió a problémát felismerve két pályázatot is kiírt a közelmúltban, amelyekkel azt szeretné elérni, hogy visszaszorítsák a parlagfüvet, illetve megakadályozzák a növény betelepülését.

A kutató megjegyezte: a tavaszi esőzések miatt idén nem volt hatékony a gyomirtás, ezért a korábbi évekhez képest több a parlagfű. Kőmíves Tamás hangsúlyozta azt is, hogy a lakosságot meg kell tanítani a szakszerű irtásra, valamint hogy egy szezonban legalább háromszor kell kaszálni, mert az egyetlen alkalom nem elég: a növény ilyenkor megerősödve, újult erővel támad.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását