2023. április 2. - Áron

Árvíz: Türelmi időt adtak a parlagfű-mentesítésre

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elrendelte, hogy a parlagfű-mentesítés ellenőrzésekor a hivatalok elsősorban a műveletlen területekre összpontosítsanak és gyakoroljanak türelmet azokkal a gazdálkodókkal szemben, akik az árvíz, illetve a belvíz miatt nem tudták lekaszálni a parlagfüvet - erről Czerván György agrárgazdasági államtitkár beszélt szerdán újságírók előtt Budapesten.
2010. június 30. szerda 17:05 - HírExtra
A parlagfű első kötelező kaszálásának határideje szerdán járt le, csütörtöktől a földhivatalok és a jegyzők ellenőrizhetik a kül- és a belterületek parlagfűvel való fertőzöttségét.

Czerván György arra a kérdésre, hogy meddig áll fenn ez a türelmi idő, azt hangsúlyozta: ideiglenes megoldásról van szó, az csak a vis maior helyzet által érintett területekre vonatkozik, és addig tart, amíg nem rendeződnek a közlekedési viszonyok a földeken.

Az államtitkár közölte: együtt éreznek a gazdálkodókkal és a mintegy 2,5 millió allergiással is, de attól, hogy a gazdálkodókat megbüntetik a nem teljesítés miatt, a parlagfű még ott marad, mert ezek a területek megközelíthetetlenek. Hozzátette, hogy az ország bizonyos részein az utak járhatatlanok és lehetetlen a táblák megközelítése, tehát gyakorlatilag egy méltányos eljárásra hívta fel a miniszter a földhivatalok, a falugazdászok, illetve a települési jegyzők figyelmét.

Előrevetítette azt is, hogy egy átfogó parlagfű-intézkedés keretében a problémát kezelni fogják. Mint mondta, a parlagfűvel kapcsolatos jogszabályok már évek óta hatályban vannak és áttörő megoldást nem sikerült elérni.

Czerván György hozzátette: átfogó parlagfű-mentesítési koncepcióval szeretnének előállni még az idén, de ez a mostani szezonra már nem kivitelezhető. Közlése szerint hathatós védekezést fog tartalmazni a koncepció, és több forrást fordítanának erre a célra, mert a jelenlegi "csak tűzoltásra elég, végső megoldást nem tud jelenteni".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását