2022. augusztus 9. - Emőd
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Élelem helyett lámpa

Tajvan kibővíti azt a programját, amelynek keretében kis, hordozható lámpákat szállít afrikai gyerekeknek. Az akció célja, hogy a gyerekek olvassanak, és ne hagyják ott az iskolát.
2010. május 9. vasárnap 23:07 - HírExtra
Az eredetileg Burkina Fasóban útjára induló program kibővítését maga a tajvani elnök, Ma Jing-zsou (Ma Ying-jeou) jelentette be. A lépés azt sejteti, hogy Tajvan megpróbál változtatni azon a diplomáciai stratégián, miszerint pénzügyi eszközökkel támogatja a sziget államiságát elfogadó országokat.

A program keretében az iskolák napelemet kapnak, amelyekről kis, hordozható lámpák tölthetők fel. Ez remények szerint a gyerekeket az olvasás mellett arra is ösztönzi majd, hogy bejárjanak az iskolába, hiszen csak itt tölthetik fel lámpájukat - magyarázta Ma Jing-zsou.

Burkina Faso 15 milliós lakosságának mindössze 5 százaléka rendelkezik áramellátással. Az emberek - sokszor gyerekek is - az utcai világításnál olvasnak esténként.

Tajvan áprilisban szállította le az első, 1000 lámpából álló csomagot két Burkina Fasó-i általános iskolának. Az egyenként 10 dollárba (2200 forintba) kerülő lámpákat az ország oktatási minisztériuma vásárolta meg.

A tajvani elnök Tertius Zongo Burkina Fasó-i miniszterelnökkel lezajlott csütörtöki találkozója után elmondta: terveik szerint a programot kiterjesztik majd más afrikai országokra is, bár hogy melyekre, nem nevezte meg.

Burkina Faso egyike annak a 23, többségében kis és szegény országnak, melyek elismerik Tajvan önálló államiságát. Kínával ezzel szemben több mint 200 ország tart fenn diplomáciai kapcsolatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását