2022. augusztus 9. - Emőd

Oktatás: mi engedjük, ők nem

A ma már 200 szlováknak otthont adó Rajkán 13 óvodás és 3 iskolás tanul a helyi intézményekben külföldi állampolgárként. Többet is ide íratnának, ha lenne szlovák nyelvű oktatás - írta pénteki számában a Kisalföld.
2010. április 16. péntek 09:18 - HírExtra
A mintegy 2700 lakosú településen ma már 200, Pozsony környékéről áttelepült szlovák él - mondta Bazsó Lajos polgármester. Tájékoztatása szerint az állandó lakhellyel rendelkező szlovák állampolgárságú diákok után állami normatíva igényelhető.

Tandíjat senki nem fizet. Az viszont gondot jelent, hogy a gyerekek szülei nem Magyarországon adóznak, így személyi jövedelemadójukból nem jut a településnek, holott az önkormányzatnak is "mélyen a zsebébe kell nyúlnia" intézményei fenntartásához.

Az iskolában népszerű a magyar nyelvtanfolyam a Rajkán élő szlovákok körében. Ha lenne szlovák oktatás, akkor több, Rajkán lakó szlovák család íratná gyermekét a helyi iskolába - számolt be tapasztalatairól egy, a szlovákiai Oroszvárról a szigetközi községbe költözött asszony.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását