2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Szeretjük a milliárdos pénzforgalmú tanfolyamot

A gazdasági-pénzügyi válság ellenére a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) komoly sikereket könyvelhetett el az elmúlt évben - mondta Vizi E. Szilveszter akadémikus, a TIT elnöke a szervezet keddi budapesti közgyűlésén.
2010. április 20. kedd 19:11 - HírExtra
A tanácskozáson értékelték a tavalyi eredményeket, megfogalmazták az idei célokat, valamint Falus András Széchenyi-díjas akadémikus személyében megválasztották a TIT új alelnökét.

"Majd 600 millió forintot nyertünk hazai és nemzetközi pályázatokon, ezek segítségével olyan tanfolyamokat szervezünk, amelyeken sok-sok tízezer ember vett részt" - fogalmazott a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke.

Magyarázatként kifejtette, hogy korunkban a rohamosan fejlődő tudomány, technológia olyan új kihívások elé állítja az állampolgárt, a munkavállalót, amelyeknek csak állandó továbbképzés, az egy életen át való tanulás révén tud megfelelni.

A TIT felismerte ezt az igényt, és olyan tanfolyamokat szervez, amelyek felkészítik a résztvevőket, hogy eleget tudjanak tenni korunk sajátos kihívásainak.

Vizi kiemelte, hogy a sikerességhez feltétlenül szükség van például számítógépes ismeretekre, amelyek nélkül lehetetlen eligazodni az elektronikus világban, megbirkózni az elektronikus ügyintézés rejtelmeivel. Nélkülözhetetlen az idegen nyelvek ismerete is.

Ennek kapcsán elmondta, hogy a TIT TELC-programja keretében egész Európában érvényes nyelvvizsga-bizonyítványt szerezhető meg. 2009-ben 26 ezren tettek nyelvvizsgát, 57 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

"Magyarország érdeke, hogy jól felkészült, idegen nyelveket beszélő munkaerővel rendelkezzen, mert ezt igénylik a globalizáció eredményeként az országban megtelepedett multinacionális cégek.

A nyelvismeret megkönnyíti a magyar munkavállaló külföldi elhelyezkedését is. A TIT programjai felkészítik az állampolgárokat, hogy megbirkózzanak a kihívásokkal, hogy boldoguljanak, hogy sikeresek legyenek" - összegezte az elnök.

Piróth Eszter, a TIT igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szervezet tavalyi pénzforgalma 1,5 milliárd forint volt, ebből a költségvetési támogatás 29,5 millió forintot tett ki. A Társulat tanfolyamain 200 ezer fő vesz részt. Az összes korosztályt és társadalmi réteget megszólítják és minden megyében a helyi igényekhez alkalmazkodnak.

"Az egyik elnyert nagy pályázati csomagunk témája a közművelődés és kulturális területen dolgozó szakembereknek a pályázatírásra, pályázat-végrehajtásra való felkészítése.

Ez egy általunk kidolgozott és akkreditáltatott 180 órás képzési program. Bízunk benne, hogy kulturális, közművelődési, könyvtári, levéltári szakemberek munkáját segíti majd a program, amelynek keretében 800 főt képzünk ki" - emelte ki az igazgató.

Falus András, a TIT újonnan megválasztott alelnöke rámutatott, hogy az ismeretterjesztés az értékek terjesztését jelenti.

"Kötelességünk másokkal megosztani a tudásunkat. Én biológus vagyok és a biológia egyre bonyolultabb, egyre több informatika van benne, egyre több adattal dolgozik. Nagyon fontos megmagyarázni ezt a komplexitást, összetettséget, hogy jobban értsük a betegségeket, hogy jobban értsük az életmódváltásnak a szükségességét.

Úgy érzem, hogy a tudományos ismeretek, tudományos értékek hiteles, érdekes, meggyőző továbbadása ugyanolyan fontos a tudós számra, mint a kutatások. Nagyon örülök, hogy erre lehetőségem van" - fogalmazott az új alelnök.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását