2024. május 18. - Erik, Alexandra
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A törökök is vízummentességet kérnek

Ahmed Davutoglu török külügyminiszter szombaton felszólította az Európai Uniót, oldja fel a vízumkötelezettséget Törökországgal szemben.
2009. december 19. szombat 23:41 - HírExtra
Ezzel arra reagált, hogy az EU Szerbiával, Montenegróval és Macedóniával szemben megtette ezt a lépést: a könnyítés szombatra virradóra lépett hatályba.Törökország 2005-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat, de nem részese az országok közötti szabad mozgást biztosító schengeni egyezménynek.

"Elfogadhatatlan, hogy egyes balkáni országok, amelyek a csatlakozási folyamat kezdeti szakaszában vannak, és még nem kezdték meg a csatlakozási tárgyalásokat, részesüljenek a schengeni privilégiumban, Törökország pedig a török-EU-kapcsolatok elért szintje ellenére sem" - szögezte le Davutoglu sajtóértekezletén. "Mostantól alaposabban oda fogunk erre figyelni" - tette hozzá a török diplomácia irányítója az állami Anadolu hírügynökség szerint.

Az Európai Unió december 8-án járult hozzá, hogy új fejezetről kezdjék meg a tárgyalásokat Törökországgal, de nyolc fejezetet továbbra is blokkolnak, mert Ankara nem tett eleget annak a 2005. évi megállapodásnak, hogy megnyitja kikötőit és repülőtereit az EU-tagállam Ciprus előtt.

A tárgyalások kezdete óta a 35 fejezetből 11-et nyitottak meg, és a török vezetők csalódottságukat fejezték ki a csatlakozási folyamat lassúsága miatt.

Közvélemény-kutatási felmérések szerint az uniós állampolgárok közel fele ellenzi, hogy a muzulmán többségű, bár világi Törökország csatlakozzon az Európai Unióhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását