A törökök is vízummentességet kérnek

Ahmed Davutoglu török külügyminiszter szombaton felszólította az Európai Uniót, oldja fel a vízumkötelezettséget Törökországgal szemben.

Ezzel arra reagált, hogy az EU Szerbiával, Montenegróval és Macedóniával szemben megtette ezt a lépést: a könnyítés szombatra virradóra lépett hatályba.Törökország 2005-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat, de nem részese az országok közötti szabad mozgást biztosító schengeni egyezménynek.

"Elfogadhatatlan, hogy egyes balkáni országok, amelyek a csatlakozási folyamat kezdeti szakaszában vannak, és még nem kezdték meg a csatlakozási tárgyalásokat, részesüljenek a schengeni privilégiumban, Törökország pedig a török-EU-kapcsolatok elért szintje ellenére sem" - szögezte le Davutoglu sajtóértekezletén. "Mostantól alaposabban oda fogunk erre figyelni" - tette hozzá a török diplomácia irányítója az állami Anadolu hírügynökség szerint.

Az Európai Unió december 8-án járult hozzá, hogy új fejezetről kezdjék meg a tárgyalásokat Törökországgal, de nyolc fejezetet továbbra is blokkolnak, mert Ankara nem tett eleget annak a 2005. évi megállapodásnak, hogy megnyitja kikötőit és repülőtereit az EU-tagállam Ciprus előtt.

A tárgyalások kezdete óta a 35 fejezetből 11-et nyitottak meg, és a török vezetők csalódottságukat fejezték ki a csatlakozási folyamat lassúsága miatt.

Közvélemény-kutatási felmérések szerint az uniós állampolgárok közel fele ellenzi, hogy a muzulmán többségű, bár világi Törökország csatlakozzon az Európai Unióhoz.
Forrás: MTI