2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Putyin a gázvezetékekről tárgyalt

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő csütörtökön Ankarába utazik, a Vedmosztyi című orosz üzleti lap szerint azért, hogy rábírja Törökországot a (tervek szerint Magyarországon is áthaladó) Déli Áramlat gázvezeték építésében való részvételre.
2009. augusztus 5. szerda 16:47 - HírExtra
Tárgyalni akar a Nabucco-tervről is, amelynek Törökország részese. Az amerikai East European Gas Analysis elemző cég vezetője szerint Oroszország számára elvi jelentőségű a Nabucco megvitatása. A vezeték a tervek szerint a Kaszpi-térségből szállítana gázt Európába, Oroszországot elkerülve. Törökország Magyarországgal, Ausztriával, Bulgáriával és Romániával júliusban aláírta a kormányközi megállapodást, de Moszkva a Déli Áramlattal megpróbálhatja maga mellé állítani.

Ankara egyelőre nem siet a döntéssel, és Korcsemkin szerint a két vezetékről folyó tárgyalásokon kulcsszerepe van az időtényezőnek. A Nabuccóról további dokumentumokat írnak alá az év végén, és ha Oroszországnak sikerül megnyerni Ankarát a Déli Áramlatban való részvételre, ez fékezheti a Nabucco megvalósulását, mondta az elemző, és hozzátette: egy gázvezeték lényegében geopolitikai eszköz, és Ankara döntése attól függ majd, milyen bevételre számíthat az egyik, illetve a másik vezetékből.

Adzsar Kurtov, a Stratégiai Kutatások Intézetének szakértője úgy vélte: mivel a két vezeték közvetlen konkurenciát jelent egymásnak, a másik megelőzése meghatározza egyben mindkettő státusát is.

Putyin tárgyalásain egyéb energiakérdésekről is szó lesz, és számos megállapodást írnak majd alá egyebek mellett a kőolaj, az atomenergia és a kétoldalú kereskedelem területén. Putyin egy másik gázvezetékről, az Oroszországot a Fekete-tengeren át a török fővárossal összekötő Kék Áramlat bővítéséről is tárgyal Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel. Ez idén már a negyedik hivatalos találkozó a két miniszterelnök között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását