2024. március 29. - Auguszta

Magyarországon akar gázt tárolni Szerbia

Szerbia Magyarországon akar Oroszországból kapott földgázt tárolni, és erről csütörtökön Bécsben tárgyal a Srbijagas szerb, a Gazprom orosz állami gázvállalat, illetve az E.ON Hungária Zrt., Magyarország egyik vezető energiaszolgáltatója.
2009. augusztus 5. szerda 16:20 - HírExtra
A menedzser szerint az volna az ideális, ha 200-300 millió köbméter gázt tarthatnának készenlétben a magyarországi tárolókban egy újabb gázhiány esetére. Szerbia az év eleji orosz-ukrán gázvita idején úgy tudta csak nagy nehezen átvészelni a hiányt, hogy Magyarországról kapott kölcsönbe gázt, mivel saját tartalékai nem voltak.

Az ország egyetlen, a bánáti Udvarnokon (Banatski Dvor) lévő tározóját most töltik fel, s a Srbijagas illetékesei szerint mintegy 300 millió köbméter gáz kerül bele. Ez 60 napra elegendő tartalék, amennyiben újból megszűnik az Oroszországból érkező földgáz-utánpótlás.

Ahhoz azonban, hogy használni is lehessen, komoly korszerűsítést is végre kell hajtani. Ez év elején, az ukránok elrendelte gázstop idején is volt gáz a tárolóban, de nem lehetett hozzáférni. A fejlesztéssel napi ötmillió köbméter kivétele válik lehetővé. Ha megépül a Szerbián is áthaladó, orosz földgázt a Földközi-tengeren át Nyugat-Európába szállító gázvezeték, akkor az udvarnoki tároló kapacitását is jelentősen bővítik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását