2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A legkelendőbb albumot hozták hazánkba

Történetének leggyorsabban fogyó albumát turnéztatva érkezik a Papp László Budapest Sportarénába szeptember 23-án az egyik legnépszerűbb brit rockzenekar, az eddig már 30 milliónál is több lemezt eladó Coldplay.
2008. szeptember 16. kedd 09:07 - Hírextra
A Chris Martin énekes-zongorista-gitáros, Jonny Buckland gitáros, Guy Berryman basszusgitáros és Will Champion dobos alkotta együttes először ad ugyan koncertet Magyarországon, de ezzel valójában egy három évvel ezelőtt elmaradt fellépést is pótolnak, akkor ugyanis Chris Martin hangszálgyulladása miatt nem jutottak el Budapestre.

A különbség csak annyi, hogy mostani koncertjükön újabb lemezüket mutatják be: a fiúk ugyanis most is ugyanakkora sztárok, mint akkor voltak. A Viva la Vida Or Death And All His Friends kacifántos címet viselő lemez eladási mutatói azt is jól példázzák, hogy az internetes zenei letöltések korában is sikeres üzlet lehet még a lemezkiadás. Az album címadó dala például a fizetős letöltések alapján már akkor a listák élére került az Atlanti-óceán mindkét partján, amikor a kislemez fizikailag el sem jutott az áruházak polcaira, s a dal klipjét még játszani sem kezdték a zenei csatornák.

Az album aztán folytatta ezt a diadalmenetet: 36 országban nyitott az albumlista első helyén, Nagy-Britanniában pedig annak ellenére is második tudott lenni az első félévben eladott összes lemez listáján, hogy az album csak június közepén jelent meg, tehát alig két hete volt arra, hogy megszerezze ezt a kimagasló pozíciót.

Az ekkora sikerről árulkodó statisztikák ritkán jellemeznek művészileg rangos produkciókat, de a Coldplay e tekintetben is kivételesnek mondható. Eddig megjelent négy albumuk (a 2000-ben kiadott Parachutes, a 2002-es A Rush Of Blood To The Head, a 2005-ös X&Y és az idei Viva La Vida) máris kihagyhatatlanná tette őket a rock történetéből.

A Chris Martin szomorkás énekhangjának lehetőségeit kiaknázó artisztikus és melankolikus rockzenéhez a Coldplay most a jelek szerint még nagyobb adagnyi művészi eltökéltséget társított. Új albumuk Frida Kahlo mexikói festőművészt idéző címével, a Delacroix festményét felhasználó borítóképpel, s mindenekelőtt a rockzene műfajteremtő művészeként és sztárproducereként egyaránt ismert Brian Eno felkérésével világossá tették, hogy megújulásra készülnek.

A Coldplay nagy várakozást keltett maga körül, de az album tanúsága szerint ez nem nyomasztotta őket: a dalok felszabadult hangvétele a hírek szerint egyébként egy latin-amerikai turné öröksége, amelynek során már tudatosan gyűjtötték a motívumokat az új anyaghoz.

A budapesti koncerten ki-ki eldöntheti, hogy merre tart a Coldplay: visszahozzák-e a világukba a korai dalok meghittségét vagy továbbra is azzal a kihívással viaskodnak, hogy olyan dalokat írjanak, amelyekkel egész stadionnyi tömegeket énekeltethetnek meg.

Az mindenesetre biztató jel, hogy a Coldplay nem merevedett bele saját pózaiba. A Facebook közösségi portálon például újabban üdítő fesztelenséggel mutatják be magukat. Zenéjüket derűs körülírással "nagyon kemény lágy rockként" jellemzik, majd a "bölcs" gitáros, az "ijesztő" dobos és a "jóképű" basszusgitáros megnevezése után Chris Martinra - a hollywoody filmcsillag, Gwyneth Paltrow párjaként a bulvármédiában is sűrűn felbukkanó énekesre - már épp csak annyi szót vesztegetnek, hogy ott van még az a "másik" is, aki énekel.

Hogy a koncertre kik kísérik el a zenészeket, azt még csak találgatni lehet. Annyi azonban biztos, hogy az arénában a szervezőktől mindannyian "Family" helyiségeket kértek, amiből családtagok jelenlétére lehet következtetni.

A koncertet szervező Live Nation Hungary tájékoztatása szerint a zenészek külön helyiséget kérnek fenntartani a barátok számára, s külön egyet a közös beénekléshez is. Mindegyik helyiségbe kanapékat, hangulatvilágítást, tükröket, hűtőszekrényt, valamint nagyméretű televíziót és DVD-lejátszót igényeltek, s ragaszkodtak ahhoz is, hogy az összes általuk használt helyiségben szelektív hulladékgyűjtőt helyezzenek el.

A Coldplay előtt este nyolctól a Strokes együttes gitárosa, Albert Hammond Jr. lép fel, aki a Strokes legutóbbi albuma, a First Impressions Of Earth óta két szólólemezt (Yours To Keep - 2006, ?Cómo Te Llama? - 2008) is kiadott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását