2024. május 18. - Erik, Alexandra

A Creedence Clearwater Revival évfordulós lemezei

A hatvanas-hetvenes évek legendás amerikai rock és rock and roll zenekara, a Creedence Clearwater Revival a közeli hetekben első hat lemezének újrakiadásával emlékezik arra, hogy 40 évvel ezelőtt jelent meg a banda első albuma. Az albumok mindegyikét bőví
2008. augusztus 4. hétfő 10:22 - Hírextra

A Creedence Clearwater Revival című első album, továbbá a Bayou Country (2.), a Green River (3.), a Willy and the Poor Boys (4.), a Cosmo,s Factory (5.) és a Pendulum című hatodik album jelenik meg a következő hetekben kislemezeik B-oldalának számaival és más, korábban meg nem jelent dalokkal bővítve.

Az egyik ritkaság a nemrégiben elhunyt rock and roller, Bo Diddley Before You Accuse Me című dala lesz. Közreadják az eddig ismeretlen Crazy Otto című sessionfelvételt, amelyben a Booker Ti and MG,s nevű soulcsapat volt a közreműködő a hetvenes évek elején. Ez a színesbőrű együttes beszállt a Creedence Born on the Bayou című sikerdalának felvételénél is. Szenzációnak ígérkezik a gyűjtők számára a 45 Revolutions Per Minute (Parts 1 and 2) című ritkaság, amely a Pendulum új kiadására kerül.

A most 63 esztendős John Fogerty, az együttes frontembere, aki az elmúlt években rendkívül sikeres szólópályát könyvelhetett el, még 2005-ben egyezett meg a lemezek megjelentetéséről, miután sikerült lezárni egy hosszas jogi vitát.

Az együttes a rock and roll alapszámokat (Hello Mary Lou, Good Golly Miss Molly) kiválóan dolgozta fel. Emellett jó érzéke volt a blueshoz is (I Put a Spell On You). Ilyen alapokhoz találtak saját dalokat (Born On The Bayou, Bad Moon Rising, Proud Mary, Travelling Band, Green River), amelyek zajos sikereket arattak. A saját dalok szerzője szinte kivétel nélkül John Fogerty volt, aki ezekből jól megélt szólóidőszakában is. A Creedence Clearwater Revival nagy sikert aratott Woodstockban is, bár dalaik nem szerepelnek a fesztiválról kiadott alaplemezen.

A zenekarban játszott John bátyja, Tom is, aki 1990-ben meghalt, s emiatt John több éven át szüneteltette a zenélést. Az évtized végén visszatért, zajos sikert aratva, Grammy-díjat is kapott. Repertoárjához a "kötelező" régi dalok mellé jelentős számú újat írt. A Creedence Clearwater Revival több mint egy évtizede a rock halhatatlanja, dalaik rendre megjelennek más előadók feldolgozásai között. Ike és Tina Turner a Proud Maryből csinált fergeteges feldolgozást
Az együttes 1972-ben oszlott fel, de dalaik azóta is rendszeresen hallhatók a különböző rádióállomásokon.
(Kovács Miklós)

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását