2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

MDF: nevetséges az egyeztetés

Az SZDSZ ötpárti egyeztetést kezdeményez a miniszteri hatáskörben alapítványoknak adható támogatások keretösszegének megemelése miatt - tájékoztatta Gulyás József pénteken az MTI-t. Az MDF szerint nevetséges ilyen ügyben ötpárti egyeztetést tartani, mert
2008. július 18. péntek 20:25 - Hírextra
A kormánydöntés nélkül, miniszteri hatáskörben folyósítható alapítványi támogatások keretének 7 millió forintról 100 millió forintra történő emelése az SZDSZ számára akkor is elfogadhatatlan, ha az alapítványoknak adható állami forrásokat e döntés önmagában még nem növeli meg - olvasható a liberális ügyvivő közleményében.

Gulyás József szerint "a Zuschlag-ügy során megismert anomáliák után" a szocialista kormánynak nem lett volna szabad ilyen szabályozással előállnia. Mint írta, pártja indokoltnak tartja, hogy még az őszi ülésszak előtt ötpárti egyeztetés kezdődjék a pártfinanszírozásról. A szabad demokraták azt szeretnék, ha még a 2009-es európai parlamenti választások előtt érvénybe lépne az új szabályozás - teszi hozzá.

Az SZDSZ álláspontja szerint nem rendeleti úton, hanem törvényben kellene meghatározni az egyedi miniszteri döntések alapján kiosztható összegek maximumát. A liberálisok nem tartják indokoltnak, hogy ez a keret 8-10 millió forintot meghaladjon.

Az ellenzéki párt kezdeményezi, hogy már a jövő évi költségvetési törvényben szerepeljen a tárcavezetők által egyedi döntés alapján odaítélhető keret, így azt rendeletekkel később nem lehetne módosítani.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: nevetséges ilyen témában ötpárti egyeztetést tartani, mert nincs miről tárgyalni. Az elmúlt két napban "mindenki elítélte" a kormány ez ügyben hozott döntését - tette hozzá a pártelnök.

Mint mondta: szeptemberben egy törvény megalkotásával a "józan parlamenti többség" megakadályozhatja a "pofapénz alap" létrejöttét.

Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön azt mondta, az alapítványi támogatásokra továbbra is az eddigi szigorú szabályok vonatkoznak; a változás annyi, hogy 100 milliós forintösszegig nem kell kormánydöntés, arról az adott tárca vezetője saját hatáskörben dönt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását