MDF: nevetséges az egyeztetés

Az SZDSZ ötpárti egyeztetést kezdeményez a miniszteri hatáskörben alapítványoknak adható támogatások keretösszegének megemelése miatt - tájékoztatta Gulyás József pénteken az MTI-t. Az MDF szerint nevetséges ilyen ügyben ötpárti egyeztetést tartani, mert

A kormánydöntés nélkül, miniszteri hatáskörben folyósítható alapítványi támogatások keretének 7 millió forintról 100 millió forintra történő emelése az SZDSZ számára akkor is elfogadhatatlan, ha az alapítványoknak adható állami forrásokat e döntés önmagában még nem növeli meg - olvasható a liberális ügyvivő közleményében.

Gulyás József szerint "a Zuschlag-ügy során megismert anomáliák után" a szocialista kormánynak nem lett volna szabad ilyen szabályozással előállnia. Mint írta, pártja indokoltnak tartja, hogy még az őszi ülésszak előtt ötpárti egyeztetés kezdődjék a pártfinanszírozásról. A szabad demokraták azt szeretnék, ha még a 2009-es európai parlamenti választások előtt érvénybe lépne az új szabályozás - teszi hozzá.

Az SZDSZ álláspontja szerint nem rendeleti úton, hanem törvényben kellene meghatározni az egyedi miniszteri döntések alapján kiosztható összegek maximumát. A liberálisok nem tartják indokoltnak, hogy ez a keret 8-10 millió forintot meghaladjon.

Az ellenzéki párt kezdeményezi, hogy már a jövő évi költségvetési törvényben szerepeljen a tárcavezetők által egyedi döntés alapján odaítélhető keret, így azt rendeletekkel később nem lehetne módosítani.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: nevetséges ilyen témában ötpárti egyeztetést tartani, mert nincs miről tárgyalni. Az elmúlt két napban "mindenki elítélte" a kormány ez ügyben hozott döntését - tette hozzá a pártelnök.

Mint mondta: szeptemberben egy törvény megalkotásával a "józan parlamenti többség" megakadályozhatja a "pofapénz alap" létrejöttét.

Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön azt mondta, az alapítványi támogatásokra továbbra is az eddigi szigorú szabályok vonatkoznak; a változás annyi, hogy 100 milliós forintösszegig nem kell kormánydöntés, arról az adott tárca vezetője saját hatáskörben dönt.