2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Galló Istvánné az új elnök

Megújult a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vezetése, a tömörülés Galló Istvánnét választotta elnökéül szerdán zárult XVIII. kongresszusán, amelyen értékelték az elmúlt öt év érdekvédelmi tevékenységét, az oktatási ágazat helyzetét is - közölte az érde
2008. július 2. szerda 14:07 - Hírextra
A küldöttek alelnökké Pécsi Ágnest és Szabó Zsuzsát választották. Ezen túlmenően 11 tagú elnökséget, 5 fős etikai bizottságot és 5 tagú számvizsgáló bizottságot választottak.

A háromnapos kongresszuson tárgyaltak az érdekképviselet programjáról, ebben a többi között a paradigmaváltás szükségessége, a PSZ társadalmi szerepének újragondolása, a munkavállalói, a szakmai, a tanulói érdekek képviseletének lehetősége szerepel.

 Kitér a dokumentum a nyomásgyakorlás lehetséges eszközeire, a foglalkoztatáspolitikai elvárásokra, a bér- és kereseti célokra, a PSZ működésére, strukturális átalakulására vonatkozó törekvésekre is - olvasható a szervezet közleményében.

Az elmúlt ötéves időszakról szóló beszámolót Árok Antal leköszönő elnök terjesztette elő, aki korára való tekintettel nem vállal a továbbiakban tisztséget.

Értékelte az oktatási ágazatban 2003 óta zajló folyamatot, a keresetek, az élet- és munkakörülmények alakulását, a konvergenciaprogram hatásait, a PSZ kezdeményezéseinek, akcióinak eredményeit, illetve kudarcait, az Új tudás programban rejlő lehetőségeket, a PSZ pedagógusbérekkel kapcsolatos elvárásait.

A kongresszuson részt vett az Európai Szakszervezeti Szövetség Oktatási Bizottságának (ETUCE) alelnöke, a cseh, a lengyel és a szlovák pedagógus-szakszervezet elnöke, Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke és Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára is.

A visegrádi országok reprezentatív pedagógus-szakszervezeteinek elnökei a kongresszust megelőzően együttműködési megállapodást írtak alá, amelyben a rendszeres tapasztalatcsere mellett az uniós szintű együttes fellépés igénye, a szakszervezeti tagoknak nyújtott kölcsönös kedvezmények lehetősége is szerepel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását