2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Gyurcsány veszélyes a Fidesz szerint

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ismét veszélyes egészségügyi reformretorikát használt az egészségügyi magánszolgáltatók országos konferenciáján mondott beszédében - erről Mikola István, az ellenzéki párt szakpolitikusa beszélt csütörtöki
2008. június 5. csütörtök 17:43 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc a konferencián filozófiai problémaként említette a magán- és közfelelősség összehangolását, azt, hogy milyen szerep hárul a magánszolgáltatókra és a köztulajdonban lévő ellátókra. Mint mondta, meg kell teremteni e két szereplő egyensúlyát, mert alapjában véve az embereknek mindegy, hogy milyen tulajdonban van a szolgáltató, ha minőségi ellátást kapnak.
Mikola István szerint ugyanakkor egyáltalán nem mindegy milyen tulajdonban van a szolgáltató, hiszen, ha az állam eleget akar tenni alkotmányos kötelezettségének, akkor óvnia kell az állami, önkormányzati tulajdonban lévő egészségügyi intézményrendszert.

Ez az új, veszélyes reformretorika megint ezt kérdőjelezi meg - tette hozzá az Orbán-kormány egészségügyi minisztere, aki szerint ismét olyan törekvést látnak, amely az állami felelősséget csorbítva a magánszektornak akar terepet biztosítani.

"Szó sincs arról, hogy pénzügyi befektetők, akik majd itt kórházakat működtetnek, gyógyszertárakat működtetnek, esetleg off-shore cégeken keresztül, rabszolgaként alkalmazzák az orvosokat, ellehetetlenítik a gyógyszerészeket, a szakmát ellehetetlenítik, hogy ezek ugyanazt a minőségi szolgáltatást tudják nyújtani, mint a gondoskodó állam, az állami-önkormányzati intézményrendszer" - mondta.

Mikola István, aki miniszterként maga jegyezte a magánforrások bevonását szabályozó kórháztörvényt, hangsúlyozta: nem azt mondja, hogy a magánkezdeményezéseknek nincs helye az egészségügyben, hanem azt, hogy a Fidesz a szakmai, vagy más néven egzisztenciavállalkozások híve.
A politikus kifogásolta a kormányfő azon kijelentését is, hogy sokan magánügynek tekintik az egészségüket, azonban ha megbetegednek, közpénzből akarnak gyógyulni. A fideszes politikus szerint nyilvánvaló, hogy aki egész életében fizeti a jövedelemarányos járulékot, az ebből a befizetésből származó közpénzalapból akar meggyógyulni, erről szól a társadalombiztosítás. Döbbenetes, hogy ezt máig nem érti a miniszterelnök - jegyezte meg.

A politikus a miniszterelnök szavait kiegészítve úgy vélte: az egészségügyben "szerencsétlen félfordulat" következett be, hiszen káosz van az ágazatban.

Mikola István szerint a kormányfő megrótta az ellenzéket, amikor arról beszélt, hogy "nagyon erőteljes, a kormány által képviselt reformmal szemben megszervezett erők mutatták meg magukat, és egy ponton megállították a reformot". Ugyanakkor kijelentette: "Igen megszerveztük magunkat, eléggé erősek vagyunk, de nem a reformokkal állunk szemben, mert a reformok a mi értelmezésünkben megújító törekvéseket jelentenek".

Az ellenzéki képviselő ugyancsak a kormányfő mondataira utalva azt mondta, nem eshetnek egyforma elbánás alá az állami és magánszolgáltatók.

Mikola István visszautasította a miniszterelnök egy másik kijelentését is, amely szerint "az önző pártpolitikának hátrébb kell vonulnia. Azt kell mondani a pártpolitikusoknak, hogy kórházak helyett pártházakba tessék menni, és azt kell mondani, az egészségügy átpolitizálása helyett találjanak más játékszert, ha nem bírnak magukkal".

"Ezt arra kellene vonatkoztatni, aki mondja, mert egyre veszélyesebb a játékszer, amivel játszik, sajnos másfél év alatt bebizonyosodott, hogy közveszélyes és önveszélyes is tud lenni" - fogalmazott Mikola István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását