2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Gombokkal akarnak rekordot dönteni

Egyedülálló, több százezer darabból álló gombgyűjteményt bemutató kiállítás nyílt csütörtökön Jászberényben, a Városi Könyvtár és Információs Központban. A gombokat egy helyi lakos, Sinka Istvánné gyűjtötte hangyaszorgalommal az 1960-as évektől kezdve.
2008. június 5. csütörtök 20:17 - Hírextra
A tárlaton a teljes készletet közszemlére tették, amelyet a ma már az idős asszony fajtánként, színe illetve funkciója alapján raktározott el kisebb-nagyobb befőttesüvegekben, üvegtartályokban és üvegtálcákban. A gombtárolókat a könyvtár kamaratermében úgy rendezték össze, hogy azok egy hegycsúcsot szimbolizáljanak. Emellett kifüggesztették a gyűjtő gombokból kirakott, nemzeti jelképeket és állatfigurákat ábrázoló sajátos alkotásait is.

A városban csak Gombos Roziként emlegetett Sinka Istvánné gyűjteményének becses darabjai többek között azok a gombok, amelyek még Ferenc József-korabeli egyenruhákat díszítettek. Tűzoltó-, postás-, katona- és csendőregyenruhák gombjai szintén találhatók az arzenálban. A Szent Koronával ékesített ezüstgombok, a gyöngyház- és csontgombok, a szaru- és színes üveggombok mind-mind olyan ritkaságok, amelyeket már nem lehet megvásárolni.

Szabó Jánosné, a könyvtár igazgatója elmondta: a kiállítás utolsó napján, június 23-án közjegyző jelenlétében megszámolják a gombokat, mert a gyűjteménynek jó esélye van arra, hogy bekerüljön a rekordok könyvébe, lévén abban tudomásuk szerint nincs gombos rekord. A számlálást többek között matematikatagozatos diákok segítik majd. A gyűjteményt a könyvtárlátogatók is gyarapítják, ugyanis az utóbbi időben a tékába való belépéshez egy gombot kellett "leszurkolni".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását