2022. november 30. - András, Andor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nyelvét az egész világon értik

Bemutatták csütörtökön Bécsben a 2009-ben megrendezésre kerülő Haydn-emlékév előzetes programját, amelynek mottója a világhírű osztrák zeneszerzőnek tulajdonított idézet: "Nyelvemet az egész világon értik".
2008. május 29. csütörtök 21:40 - Hírextra

A bécsi Haydn-házban ismertetett előzetes program szerint a zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából tervezett emlékévet Joseph Haydn születésnapján, március 31-én nyitják meg a kismartoni (eisenstadti) Esterházy-kastélyban, ahol a Concentus Musicus ad elő négy Haydn-szimfóniát Nikolaus Harnoncourt vezényletével. Az év végéig tartó rendezvénysorozat keretében egyébként Haydn mind a 107 szimfóniáját bemutatják majd Kismartonban.

A bécsi OsterKlang-fesztivált a bécsi filharmonikusok A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán című Haydn-oratóriummal fogják megnyitni április 4-én, a karmester Riccardo Muti lesz. A Haydn-emlékév méltó befejezéseként az osztrák fővárosban Haydn Il mondo della Luna című operáját láthatja a közönség december 7-én, a bécsi Theater an der Wienben, Nikolaus Harnoncourt vezényletével, Tobias Moretti rendezésében.

A körvonalazódó programokból kitűnik, hogy Bécs és Burgenland tartomány közösen dolgozik a jeles rendezvény előkészületein, ám sajnálatos módon Magyarországgal, Haydn munkásságának másik fontos állomásával mindeddig akadozott az együttműködés - mutatott rá Helmut Bieler, Burgeland tartomány kulturális tanácsosa. "Folyamatban van, ám egyelőre igen lassan halad a közös munka Ausztria és Magyarország között az emlékév programjának kialakításával kapcsolatban" - fogalmazott Bieler. A tanácsos elmondta, hogy az ausztriai szervezők úgy látják: Magyarország részéről nincs megbízott illetékes, akivel az együttműködésről lehetne egyeztetni. A fertődi Esterházy-kastéllyal folynak ugyan tárgyalások, ám ezek mindeddig kevés eredményt hoztak - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását