2024. április 26. - Ervin

Vita a finanszírozásról

Az Esterházy-vagyon működtetésére 2002-ben létrehozott alapítvány 130 millió eurót szeretne fordítani a Joseph Haydn születése 200. évfordulójának méltó megünneplésével kapcsolatos felújításokra és fejlesztésekre.
2007. október 18. csütörtök 13:31 - Hírextra

Ám a News című osztrák hírmagazin legfrissebb, csütörtöki száma szerint mindeddig nem tudott megállapodásra jutni a finanszírozás megosztásáról a szövetségi és a tartományi kormánnyal, s a huzakodás veszélybe sodorhatja az évfordulós rendezvényeket. A burgenlandi tartományi kulturális tanácsos (miniszter) mindazonáltal közölte, hogy erről szó sincs, a megemlékezés nem forog veszélyben.

A hetilap Ottrubai Istvánra, az Esterházy Betriebe GmbH (Esterházy Vállalkozások Kft.) vezérigazgatójára hivatkozva azt írta, hogy a 130 millió euróból hatvanat költenének magának a kismartoni kastélynak a felújítására, a többiből korszerű pannóniai szépművészeti múzeumot, szállodát és bevásárlóközpontot létesítenének. A vezérigazgató elmondta, hogy a kastélyt utoljára száz évvel ezelőtt renoválták, építészetileg elhanyagolt állapotban van: fel kellene újítani, beleértve a klímarendszerrel nem rendelkező, ezért csak időlegesen használható, a tartománynak bérbe adott Haydn-termet is, amely az évfordulós rendezvények fő helyszíne lenne. Elképzelése szerint a költségekből az osztrák szövetségi kormányzatnak 65 százalékot kellene magára vállalnia, a tartományt 25 százalék terhelné, a fennmaradó negyedrészt az alapítvány állná. Megegyezés azonban eddig nem született.

"1990 óta összesen negyvenmillió eurót költöttünk a nyilvánosság számára szabadon hozzáférhető Esterházy-kulturjavak ápolására. Az állam kétszázalékos hányadban vette ki ebből a részét. Forrásaink azonban mostanra kimerültek" - közölte Ottrubai a magazinnal. Elmondta azt is, hogy a Haydn-teremre kötött bérleti szerződés 2009. május 31-én, a kastélyban hosszú éveken át alkotó zeneszerző születésnapján jár le: ha év végéig nem tudnak zöldágra vergődni a felújítások finanszírozásáról, az alapítvány - tekintettel a kastélyépület csapnivaló állagára - nem kívánja meghosszabbítani a szerződést, és a továbbiakban csak egyszeri alkalmakra kölcsönözné ki a termet. "Következésképpen a Haydn-évet is szűkebb méretekben lehetne megünnepelni" - jósolta.
Helmut Bieler tartományi kulturális tanácsos ezzel szemben nem látja veszélyben a nagyszabásúra tervezett rendezvénysorozatot. Megítélése szerint az egyedüli összefüggés az emlékév és a beruházási igények között a Haydn-terem, amelyet közös erőfeszítéssel tényleg fel kell újítani. A többi azonban Ottrubai István saját kívánságlistája, amelyet előterjesztett a szövetségi és a tartományi kormánynak. "Bécs még semmit sem ígért. Mi a szövetségi felajánláshoz fogjuk igazítani hozzájárulásunkat" - közölte.

Véleménye szerint nem arról van szó, hogy a szövetségi kormány vonakodik a támogatástól, hanem az alapítvány állt elő a földtől elrugaszkodott, "teljesen irreális" követelésekkel.
Érthető módon Ottrubai István arra törekszik, hogy az évfordulós alkalmat kihasználva a lehető legtöbb támogatást megszerezze. Ez rendben is van. De próbálkozásának vajmi kevés köze van ahhoz, hogy a Haydn-rendezvényeket ne valósítsuk meg, ahogy elterveztük - jelentette ki.
Esterházy Pál 1989-ben bekövetkezett halála után az örökös Esterházy Melinda két gazdasági és egy kulturális alapítványba vitte be a családi vagyont. A teljes alapítványi, illetve kezelt vagyon értéke 470 millió euróra tehető. Ebből 370 milliót tesz ki a föld és az erdő, és ami hozzájuk kapcsolódik. További 50-50 millió eurót érnek a szabadidős létesítmények, illetve a művészeti alkotások, kulturális épületek.

Ottrubai István, az Esterházy Vállalkozások Kft. vezetője Esterházy Melinda unokaöccse.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását