2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Alaptáborban pihennek Kleinék

Elérte az 5300 méter magasan fekvő alaptábort Klein Dávid és Várkonyi László hegymászó a Mount Everesten.
2008. április 11. péntek 17:28 - Hírextra
A két magyar sportoló arra vállalkozott, hogy oxigénpalack nélkül mássza meg a Föld legmagasabb - 8850 méter - hegyét, a Mount Everestet (Csomolungma). Magyar hegymászónak ez még nem sikerült.

Klein Dávid és Várkonyi László jól van, csak szakad a hó, így nem szívesen mozdulnak ki sátraikból. Azt tervezik, hogy három napot töltenek pihenéssel, akklimatizálódással, majd elkezdik kiépíteni táborláncukat: az 1-es tábort 6000 méter, a 2-est 6400, a 3-ast 7300, a 4-est pedig 8000 méter magasan. A hegy csúcsára feltehetően május közepén érnek fel.

A Mount Everest megmászását a kevésbé csapadékos tavaszi vagy őszi hegymászószezonban szokás megkísérelni. A hegy csúcsára két "bejáratott" (szakszóval normál) útvonal vezet: az északi (tibeti), a másik a déli (nepáli). A magyar Pepsi Max Everest Expedíció az északit választotta, bár nem így tervezte.

A hegymászók március 11-én értesültek arról, hogy az összes külföldi hegymászó-expedíciót kitiltotta a 2008-as tavaszi mászószezon idejére a Mount Everest vidékéről (tibeti oldaláról) a Kínai Tibeti Hegymászó Szövetség. Azon gondolkodtak, hogy őszre halasztják a Mount Everest meghódítását, vagy egy másik nyolcezer méternél magasabb hegyet hódítanak meg. Végül azért tudták vállalni a déli, költségesebb utat, mert szponzoruk megduplázta a támogatást.
A két hegymászónak nem ez az első próbálkozása a Föld legmagasabb pontjának "tiszta", vagyis oxigénpalack használata és teherhordók igénybevétele nélküli elérésére: Klein Dávid negyedszer próbálkozik ezzel, Várkonyi László pedig már hetedik alkalommal. Legutóbb tavaly kísérelték meghódítani, de 250 méterrel a csúcs előtt úgy döntöttek, nem folytatják az utat, mert nem biztonságos.

A helyiek nyelvén Csomolungmának (Jóságos Istenanya) nevezett hegycsúcs palack nélküli megmászása rendkívüli sportteljesítmény. Nyolcezer méter felett a légkör sűrűsége harmada a tengerszint közelében tapasztaltnak. Ezt a nehézséget csökkenti a palackozott oxigén használata.
A hegy csúcsát több mint háromezren érték el, de ebből kevesebb mint 150-en jutottak fel oxigénpalack nélkül.

Az első magyar 2002. május 25-én Erőss Zsolt személyében hódította meg a csúcsot, őt csaknem napra pontosan öt évvel később, 2007. május 23-án követte Jelinkó Attila. Mindketten oxigénpalack segítségével jutottak fel.

Oxigénpalack nélkül először a dél-tiroli Reinhold Messner és az osztrák Peter Habeler érte el a hegy legmagasabb pontját 1978-ban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását