2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nagy kaland az ovi

Ha gyermekünk nem akar óvodába menni, valószínűleg bennünk van a hiba. A gyermekek és a szülők életében is hatalmas váltással jár, amikor a kicsi függetlenedik és oviba megy. Minden olyan meghitt időszak lezárulása, ami a babát elválasztja az anyától, sér
2008. április 2. szerda 16:35 - Hírextra
Egy rendkívül intim kapcsolat megszakad, és ez mindkettőjükre hatással van.

Gondolták volna, hogy ha a gyerek rosszul érzi magát az óvodában, az nagyrészt az anyának köszönhető?!

- Az édesanyák ugyanis legtöbbször kivetítik gyerekeikre aggódásukat, akik ezt rögtön megérzik és elkezdenek szorongani az új környezetben. Ha a szülő nem ismeri fel időben, hogy ő az oka annak, hogy a gyermeke nem tud beilleszkedni az óvodába, és nem is akar, annak komoly következményei lehetnek. Ugyanis a gyereknél szorongásos betegségek alakulhatnak ki, ezért mielőtt megkezdődne az ovi, szoktassuk hozzá magunkat és a gyereket is az újdonsághoz - tudtuk meg Dr. Almási Kitty, klinikai szakpszichológustól.

Azok az anyák, akik nehezen engedik el gyermeküket, félelmet társítanak az óvodához.

- Azt gondolják nem elég biztonságosak a játékok, az óvó néni nem megbízható, a gyerekek nem fogadják majd be. Mindezzel sérülékenynek, gyengének láttatja a gyereket, és alkalmatlanná teszi a beilleszkedésre. Ezek a babák sokat betegeskednek, sírnak és mindez akadályozza őket kis életük élvezésében - magyarázta el a pszichológus.

Pedig az óvoda rendkívül fontos a szocializációs folyamatban. A küzdőképesség és a rugalmasság megtanulása elengedhetetlen feltételek a kiegyensúlyozott élethez.

- Otthon a sok játékon maximum a testvérével kell osztoznia, az oviban viszont 25 gyerekre körülbelül 20 játék jut. Itt tanulhat türelmet, rendet, sorban állni, együtt étkezni a társaival, és megosztani játékait a többiekkel. Idegen környezetben, egy másik ember hatására sokkal inkább be fogja tartani a szokásokat, és követni társait, mint otthon.

Fontos, hogy az óvodára jó előre készüljünk!

- Beszélgetni kell a gyerekkel, elmondani neki a nagyobbaktól hallottakat, mert ha azt látja, más is szereti, ő is jobban fog hozzáállni. A nyílt napok nagyon hasznosak. Ilyenkor a gyerek megismerkedhet az udvarral, a szobákkal, az óvó nénikkel.

Előfordulhat, hogy az anya mindent megtett, a gyerek is szívesen menne az óvodába, ám mégis állandóan panaszkodik.

- Ilyenkor az óvónővel közösen összefogva, mélyebbre kell ásni, és megvizsgálni a valódi okot. Sokszor vannak kis ''agresszorok'', akik megkeserítik gyerekünk életét. Ha rájöttünk a problémára, minden kezelhetővé válik.
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását