2023. május 28. - Emil, Csanád
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az édesítőszer jobban hízlal, mint a cukor?

Fogyni akar? Akkor talán legjobb lesz, ha a diétás kólát szépen kiönti a mosogatóba. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint ugyanis az édesítőszerek hatására a szervezet nehezebben képes kontrollálni a bevitt táplálék mennyiségét és a testsúlyt.
2008. február 18. hétfő 14:09 - Hírextra
A Purdue Egyetem kutatói patkányokon végzett vizsgálataik során felfedezték, hogy azon patkányok, melyek kalóriamentes szacharózzal ízesített joghurtot kaptak, összességében több kalóriát vettek magukhoz, nagyobb mértékben híztak és kevesebbet is tettek meg a fogyás érdekében, mint a glükózzal (szőlőcukorral) édesített joghurtot fogyasztó kísérleti állatok.

Dr. Susan Swithers és Dr. Terry Davidson munkatársaikkal megállapították, hogy a jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy a mesterséges édesítőszerek szétválasztják az édes ízt a szervezetbe jutó kalóriától, így a szervezet kevésbé lesz képes a bevitel kontrolljára. A kialakuló önszabályozási zavar azonban egyénileg különböző mértékű. A kontroll zavara részben magyarázhatja azt, hogy miért terjed ennyire az elhízás a nyugati országokban, valamint azt is, hogy miért nincs egyértelmű tudományos bizonyíték sem a mesterséges édesítőszerek emberi használata mellett, sem az ellen.

A kutatók a kalóriabevitel, a súlynövekedés, valamint a hízás utáni kompenzáció segítségével vizsgálták, hogy a szacharin hatására megváltozik-e a laboratóriumi állatok táplálékfelvétele. Amikor az állatok magas kalóriaértékű táplálékot fogyasztanak, a szervezet felkészül annak lebontására, és emiatt megnő a belső testhőmérséklet. Az édesítőszert fogyasztó állatok esetében azonban jóval kisebb mértékű volt a hőmérsékletváltozás, mely a szervezet reakciójának alacsony szintjét jelzi. Ez pedig közrejátszik a túlzott táplálékfogyasztásban, valamit a kalóriadús ételek nehezebb lebontásában.

„Tudjuk, hogy eredményeink nem épp bizalomgerjesztők és nem örülnek ennek azok az egészségügyi szakemberek sem, akik már régóta javasolják az alacsony vagy éppen kalóriamentes édesítőszerek cukor helyett történő használatát. Bár vizsgálatainkat patkányokon végeztük, az eredmények jó összhangban vannak azzal az egyre növekvő számú tudományos bizonyítékkal, melyek szerint a rendszeres diétás italt fogyasztók körében nagyobb a kockázat az elhízásra, valamint a metabolikus szindrómára.” – magyarázták a kutatók.

„Az édes ételek fogyasztása során a szervezet arra készül, hogy nagy kalóriaértékű táplálék kerül a szervezetbe. Amikor azonban édesítőszert fogyasztunk, a szervezet hiába készül fel, az elmaradó magas kalóriabevitel megzavarja a rendszert és ezért fordulhat elő, hogy ennek kompenzálása céljából – hogy meglegyen az ’elvárt’ kalóriamennyiség – több táplálékot fogyasztunk.”
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását