2024. április 20. - Tivadar

A giliszta tovább él cukor nélkül, és mi?

Német kutatók giliszták életét úgy hosszabbították meg, hogy megvonták tőlük a cukor egyik legfőbb formáját, a glükózt.
2007. október 5. péntek 08:57 - Hírextra

A módszer segítségével a kísérleti giliszták élettartama 25 százalékkal növekedett, amely az ember esetében mintegy 15 évnek felel meg.

A jelenséget úgy magyarázzák, hogy a glükóz megvonása kezdetben ugyan káros hatást vált ki, nevezetesen megemelkedik a veszélyes szabad gyökök szintje, de ennek következtében később a szervezet tartós védekezési mechanizmusokat épít ki.

A német kutatók első ízben mutatták ki azt is, hogy az antioxidánsok, amelyek bevitelét az utóbbi időben annyira szorgalmazzák, károsak is lehetnek. A szakemberek úgy vélik, hogy ha az antioxidánsok megkötik a veszélyes szabad gyököket, a szervezet nem alakítja ki természetes védelmi mechanizmusait.

Az antioxidánsok az anyagcsere működése és a baktériumok elleni védekezés során (vagy például tartós légszennyezettség, ultraibolya-sugárzás, betegségek, cigarettázás esetén) keletkező szabad gyökök elleni védekezés fő eszközei. A szabad gyökök többek közt azért károsak, mert közrejátszanak a sejtek öregedési folyamataiban, a koszorúér-elmeszesedésben, a szívinfarktusban, a rákos és bőrgyógyászati megbetegedésekben és többféle májbetegségben.

A kutatásról a Cell Metabolism című szakfolyóiratban jelent meg beszámoló.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását