2024. július 18. - Frigyes
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Botrány! Csal a Volán?

A Komárom-Esztergom megyei Vértes Volán Zrt. buszvezetői kártérítési pert indítanak a közlekedési vállalat ellen. A sofőrök azt állítják, hamis elszámolásra kényszerítik őket az államilag támogatott jegyeknél, teljesíthetetlenek az üzemanyag fogyasztás no
2008. február 13. szerda 12:18 - Hírextra
"Eddig közel 100 sofőr írta alá a per alapját jelentő tényvázlatot és az ügyvédi meghatalmazást. A buszvezetők az őket ért sérelmekért fejenként mintegy egymillió forintos kártérítést követelnek a Vértes Volántól" - mondta el Dankó Zoltán ügyvéd.

A sajtó korábban hírül adta, hogy csalás bűntette miatt, ismeretlen tettes ellen nyomozás kezdődött a vállalatnál, mert a Vértes Volán a hatóságok gyanúja szerint jogtalanul igényelte vissza az államtól a tanuló- és nyugdíjasbérletek után járó árkiegészítést.

A sofőröket képviselő ügyvéd emlékeztetett rá, hogy egyik ügyfele a hatóságok előtt tett vallomásában feltárta, tíz év alatt több százszor kellett átírnia a menetleveleket, melyeken csak papíron eladott, 90 százalékos kedvezménnyel értékesített jegyeket tüntettek fel, hogy a támogatást a Volán az államtól elkérhesse. A sofőrök jogi képviselője az MTI-nek elmondta, ezután legalább harminc buszvezető számolt be arról, hogy a vezetőség utasításra általános gyakorlat volt a menetlevelek hasonló meghamisítása.

A Vértes Volán vezérigazgatója az MTI kérdésére elmondta, jelenleg az ügyészségen találhatók a szabadáras személyszállítási üzletág 2003-2006 közötti menetlevelei és egyéb dokumentációi. Horváth István hozzátette, az eljárás megindulásával egy időben szigorították a különjárati feladatok dokumentációját.

Több gépkocsivezető levélben fordult a vállalat vezérigazgatójához, melyben kérték, hogy azt a középvezetőt, aki az üzemanyag-fogyasztás ellenőrzésével foglalkozik, távolítsák el a posztjáról, mert akkor is túlfogyasztást irat alá velük, amikor megtakarítanak az üzemanyagból.

Horváth István elmondta, az érintett vezető tevékenységét objektív vizsgálattal értékelik, és levonják a szükséges következtetéseket. A Volánnak nincs tudomása arról, hogy bárkit is köteleztek volna hamis túlfogyasztási jegyzőkönyv aláírására. A pontos elszámolás érdekében húsz járműben folyamatos GPRS-kapcsolattal rendelkező, az üzemanyagszintet állandóan mérő berendezés van, és a pontosabb elszámolás érdekében az idén még további buszokat is felszerelnek a műszerrel.
A sofőrök kifogásolták továbbá, hogy munkaidejük egy részét a bérben csak hatvan százalékon fizetik ki, és olyan helyen kell órákig várakozniuk, ahol nincs pihenőszoba.

A vezérigazgató rámutatott, hogy az autóbuszvezetők jelenléti ideje több elemből tevődik össze, és tartalmaz nem munkaidőnek minősülő részt is, melyet a kollektív szerződésben rögzítettek szerint díjaz a társaság. Jelenleg dolgoznak a holtidők minimálisra csökkentésén, ehhez azonban csak 2009-re lesz meg a szükséges informatikai háttér.

A Vértes Volánnak 900 munkavállalója van, közülük 540 gépkocsivezető. A társaság 2006-ban 7,5 milliárdos forgalom mellett 45 millió forintos nyereséget ért el, ebből 44 millió ingatlanértékesítésből származott. A napokban vettek át elismerést az önkormányzattól, mivel 2007-ben szerepeltek Tatabánya tíz legnagyobb adófizetői között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását