2024. május 2. - Zsigmond

Egyre zavarosabb a busztender

A BKV használtbusz-vásárlási tendere körüli zavaros információk tisztázására kéri a cég vezérigazgatóját Lakos Imre, a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának elnöke, aki ez ügyben jövő szerdára összehívta a testület rendkívüli ülését.
2008. február 8. péntek 19:18 - Hírextra
A szabad demokrata politikus az MTI-nek pénteken elmondta, hogy egyúttal levélben kérte a buszbeszerzésre kiírt tender bírálóbizottságát, hogy halasszák el egy hónappal, március 19-ig a döntéshozatalt. Hozzátette, ha bírálóbizottság teljesen jogszerűen meghosszabbítja az értékelési időszakot egy hónappal, akkor körültekintően lehet határozni ebben az egyre "zavarosabb történetben".

Az elnök emlékeztetett a BKV műszaki vezérigazgató-helyettesének, Balogh Zsoltnak a testület legutóbbi ülésén elmondott szavaira, arra, hogy ilyen használt buszt a 72 millió forint körüli új jármű árának 30-50 százalékáért, maximum 36 millió forintért lenne érdemes megvenni. A BKV tenderére egyedüliként jelentkező cég viszont 48 millió forintért kínálja a svájci Genf város által eladásra szánt Volvo-buszokat.

Lakos Imre hangsúlyozta, jelenleg nem látni tisztán ebben az ügyben, ezért szerinte helytelenül járnának el, ha a kiírásnak megfelelően február 20-ig döntenének. Leszögezte, az sem lenne nagy probléma, ha nem vennék meg ezeket a buszokat.

Demszky Gábor főpolgármester csütörtökön levélben kérte Hagyó Miklóst (MSZP), városüzemeltetési helyettesét, hogy haladéktalanul vizsgálja ki, milyen körülmények közt zajlik a használt buszok beszerzése.

Az MTI ismeretei szerint a főpolgármester azt hangsúlyozta levelében, hogy a buszvásárlással kapcsolatban a Heti Válasz című lapban olyan súlyos vádakat tartalmazó cikk jelent meg, amit a városvezetés nem hagyhat válasz nélkül. Emlékeztette vezetőtársát arra is, hogy a buszbeszerzéssel kapcsolatos aggályait január végén levélben fejtette ki Antal Attila vezérigazgatónak. Azóta a Fővárosi Közgyűlés megtárgyalta a buszbeszerzéssel kapcsolatos előterjesztést, amely gyakorlatilag utólagos jóváhagyást kért a már megkezdett tender befejezéséhez. A főpolgármester felidézte Antal Attila január végi válaszlevelét, amelyben arról biztosította őt, hogy ez ügyben a BKV minden lépését a tulajdonos, valamint a szolgáltatás színvonalának emelése iránti elkötelezettség vezérelte. A vezérigazgató jelezte a főpolgármesternek azt is, hogy senkit nem kívántak kész helyzet elé állítani, illetve hogy a tanulságokat ő maga és munkatársai is leszűrik.

Hagyó Miklós a főpolgármesterhez írt csütörtöki válaszlevelében tudatta, hogy már egy nappal korábban levélben kért tájékoztatást a BKV vezérigazgatójától a sajtóhírekben említettekről. Közölte azt is, hogy levélben hívta fel a figyelmét a tender bírálóbizottságának és a BKV igazgatótanácsának a körültekintő döntésük jelentőségére. A felügyelőbizottságtól is különösen körültekintő munkát kért, és a fokozott odafigyelésre figyelmeztette tagjait.
Székely Gábor (SZDSZ), a felügyelőbizottság elnöke az MTI-nek pénteken elmondta, valóban kapott levelet a főpolgármester-helyettestől. Közölte, hogy véleménye szerint az eredményhirdetésig a felügyelőbizottságnak semmilyen feladata nincs ez ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását