2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Férfiakat is bántalmaznak otthon

A családon belüli vagy otthoni erőszak férfi áldozatai csaknem ugyanannyian vannak, mint női kárvallottai, és minden harmadik cseh férfi elszenvedte már az otthoni erőszak valamilyen formáját - olvasható a Tyden cseh hetilap legutóbbi számában.
2008. január 17. csütörtök 21:28 - Hírextra

Míg az ilyen cselekmények férfi áldozatairól több tucat vizsgálat készült külföldön, Csehországban csupán egyetlen ilyen kutatást végeztek, de a média erről sem vett tudomást - vélekedik a Tyden.
A felmérést a Dél-Bohémiai Egyetem munkatársai végezték, és az eredményt 2006-ban publikálták könyvben. Ebben a szerzők azt írják, hogy minden tizedik cseh férfi tapasztal olyasmit a párkapcsolatában, ami több mint hétköznapi vita, és közel áll a fizikai vagy lelki erőszakhoz.
"Míg a fizikai bántalmazás áldozatai többnyire nők, a lelki kínzás áldozatai főként férfiak" - mondta Jiri Burianek, a könyv egyik szerzője.

A megkérdezett férfiak 4 százalékát érte fizikai bántalmazás nőpartner részéről.

A nők fegyverei rendkívül kifinomultak, például elszakítják a férfit a barátaitól, nevetségessé teszik őket, vagy az úgynevezett "konyhai terrort" alkalmazzák, vagyis azt a módszert, hogy olyan ételt készítenek, amit partnerük nem szeret, netán szándékosan túlcukrozzák a kávét, vagy zsírosan főznek, hogy a férfi meghízzon, és így ne legyen vonzó más nők számára, vagy megzsarolják a férfit, hogy csak akkor ehet, ha bizonyos dolgokat megtesz.

A felmérésben a kutatók - akikről nem tudni, vannak-e köztük nők - 11-féle női agressziót különböztettek meg a veszekedéstől a verbális agresszión, sértéseken, fenyegetéseken át a fizikai erőszakig, a szexuális nyomásig, a megvetésig vagy a semmibevevésig. A lelki terror további alfaja lehet a legorombítás, a megalázás, a kiabálás, a sértegetés vagy a gyerekeknek az apjuk ellen fordítása állítja a hetilap, amely szerint e módszerekkel szemben a férfiak lényegében tehetetlenek. Ráadásul a nők gyakran nem is veszik észre, hogy kínozzák partnerüket, s hogy ezzel hatalmas lelki problémákat okoznak nekik.

Burianek szerint a férfiak nem ritkán azért is sérülékenyebbek, mint a nők, mert voltaképpen senki sem segít nekik, nincs kihez fordulniuk, míg a nőknek több tucat lelkisegély-szervezet áll a rendelkezésére.

"A nők az otthoni erőszakot nagyobb méretekben csak a második világháború után kezdték alkalmazni, párhuzamosan az emancipáció kibontakozásával. A férfiak még mindig nem ébredtek rá, mit jelent a nők új helyzete és nagyobb önállósága" - idézte a hetilap Eduard Bakalar pszichológust.
A nők egyre talpraesettebbek és sikeresebbek az életben, és eközben kezdenek gazdagabbak is lenni, míg a férfiak sok esetben elvesztik különleges kenyérkereső szerepüket, s ezáltal minden eddiginél sebezhetőbbé válnak - vonta le következtetését a hetilap, amelynek írása aligha marad válasz nélkül a női szervezetek részéről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását