2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sztrájkkép csata előtt

A novemberi, Liga által kezdeményezett szakszervezeti sztrájk megismétlését ígéri Gaskó István. A december 17-én elsősorban az egészségbiztosítás átalakítása ellen akarnak tiltakozni. Méghozzá határozatlan idejű sztrájkkal. De mit is jelent ez? S mik a sz
2007. november 28. szerda 11:03 - Constantinovits Milán
Sztrájkszezon

Nemcsak a vasutasok körében nagy az elégedetlenség, kedden a Volán-sofőrök egy része is beszüntette a munkát. Igaz, az autóbuszosok sztrájkja csupán részleges volt, és a kora reggeli órákra korlátozódott csak, ám így is jelentősen megnövelte a forgalmat az M1-es főváros felé vezető szakaszán. A munkabeszüntetés ideje alatt közel négyezer busz vesztegelt a kocsibeállóban, és sztrájktörők sem akadtak Korcsolayné Kovács Krisztina, a Közúti Közlekedési Szakszervezet vezetője szerint. A Vas megyei sofőrök például kék szalaggal vállaltak szolidaritást kollégáikkal, hiszen ők már múlt szerdán sztrájkoltak. Az utasok fegyelmezetten tűrték a járatkimaradást, és a Volán folyamatosan tájékoztatta őket a fejleményekről. Délre országszerte helyreállt a közlekedési rend.

A Volánosok akciójukkal azt akarták elérni, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vonja vissza ama törvényt, amely a busztípushoz köti, hogy ki mehet előbb nyugdíjba. A jelenleg hatályos jogszabály szerint ugyanis a régebbi buszokat vezetők előbb kérhetik nyugdíjazásukat, mint a modernebb típusokon szolgálatot teljesítő kollégáik. A minisztérium részéről Csizmár Gábor munkaügyi államtitkár ugyanakkor értetlenségének adott hangot, mint mondta, a tárca hajlandó lett volna megváltoztatni a kérdéses rendelkezést. Korcsolayné viszont arról beszélt, hogy a minisztérium csak egy-másfél évig garantálta volna az egyenlő elbírálás elvét, ezért nem fogadták el az utolsó pillanatban felkínált ajánlatot. Hozzátette, a keddi akció csak egy állomás volt, a tárgyalásokat tovább kell folytatni a minisztériummal.

Decemberben a buszosok mellett a vasutasok, és más ágazatok is újabb munkabeszüntetést terveznek. Gaskó István, aki nemcsak a Liga elnöke, hanem a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének is vezetője, hétfőn jelentette be, hogy az egészségbiztosítási reform, és a nyugdíjak 2008. január 1-jétől esedékes számítási módja ellen újabb munkabeszüntetéssel demonstrálnak. A novemberivel ellentétben azonban határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek, és megint várható Kossuth téri tüntetés is. Az intézkedést azzal indokolta, hogy bár a múltkori akció is pozitívnak értékelhető, a kormány mégsem teljesítette a követeléseket. A Liga elnökét telefonon kérdeztük



Elnök úr! Mi a célja a mostani demonstrációnak? Mi az oka, hogy ilyen hamar újabb munkabeszüntetésre kerül sor?

A november 21-i tiltakozó akciónkkal nem értük el azt a célt, amiért egyáltalán megmozdultunk. Nem értük el azt, hogy a kormány vonja vissza a parlamentben az egészségbiztosítás privatizálását lehetővé tevő törvényjavaslatát, és vonja vissza azokat a nyugdíjszabályokat, amelyek január 1-jétől az induló nyugdíjakat jelentősen csökkentenék.

Várhatóan mely ágazatok szakszervezetei vesznek majd részt a decemberi sztrájkon?

Jó lenne, ha az önök szerkesztősége is részt venne benne, hiszen önökért is szól a sztrájk! Egyébként a vasutasok, a villamosenergia-ipar, a közoktatás, az egészségügy, az autóbusz-közlekedés, a repülés és a városi közlekedés dolgozói is részt vesznek benne. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete pénteki ülésén dönt a részvételről.

A vasúti szektor érdekvédelmi szervei mennyire egységesek a sztrájk támogatásában?

Az ágazatban működő szakszervezetek mindegyike egyetért a saját konföderációja által megfogalmazott, hat konföderációs egységes állásponttal. A nyomásgyakorló eszközök alkalmazásában viszont eltérhetnek a vélemények. Nem az a kérdés, hogy a sztrájkban egyet értenek-e a szervezetek, hanem, hogy a célkitűzésekben, fő törekvésekben, és erre a válasz: igen. A helyzet az, hogy van, aki mer használni szakszervezeti, törvényes fegyvert céljai eléréséhez és van olyan is, aki nem.

Sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a decemberi megmozdulás határozatlan ideig tart. Ez mit jelent a gyakorlatban?

A sztrájk addig fog tartani, amíg a kormánnyal létre nem jön a megállapodás. Amíg vissza nem vonják ezt az egészségügyi privatizációs törvényt. Az egészségbiztosítás átalakításával, mint szükségszerűséggel természetesen egyetértünk, csak ezzel a jelenlegi iránnyal nem.

Mi a biztosíték arra, hogy a Kossuth térre tervezett újabb demonstrációjuk után nem lesz szükség megint rendőri fellépésre a randalírozók ellen?

Semmi közünk nem volt ahhoz novemberben sem, visszautasítom a kérdést! A Kossuth téren naponta fordul elő ilyesmi. Minden este botrány volt a téren, a Liga pedig csak egyszer jelent meg ott. Egyébként az incidens a Liga tüntetésének befejezése után egy órával kezdődött. Az a baj, hogy némely újságíró szereti a botrányt, és szereti összekapcsolni az eseményeket.

Nem fél attól, hogy a Fidesz támogatása miatt politikai jellegűnek minősítik majd a sztrájkot?

A jogban nem az számít, hogy milyen hátszelek fújnak egy-egy ügy mögött (MSZP-s vagy fideszes), hanem az, hogy mik a célkitűzések. Ha ezek le vannak írva, a kormánynak elküldtük őket, és szociális, illetve gazdasági követelésekre irányulnak, akkor a politika akármit játszik pro vagy kontra: ez nem lesz politikai jellegű megnyilvánulás. Ezt csak a politika szeretné megbélyegezni, hogy rettenjünk el a célkitűzésektől.

Személy szerint mit gondol, sikeres lesz az akció?

Igen, én reménykedem benne! Ne feledjük, hogy a nagyobbik kormányzópártban is vannak olyan józan hangú képviselők, akik javasolják az egészségbiztosítási törvény visszavonását.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását