Sztrájkkép csata előtt

A novemberi, Liga által kezdeményezett szakszervezeti sztrájk megismétlését ígéri Gaskó István. A december 17-én elsősorban az egészségbiztosítás átalakítása ellen akarnak tiltakozni. Méghozzá határozatlan idejű sztrájkkal. De mit is jelent ez? S mik a sz

Sztrájkszezon

Nemcsak a vasutasok körében nagy az elégedetlenség, kedden a Volán-sofőrök egy része is beszüntette a munkát. Igaz, az autóbuszosok sztrájkja csupán részleges volt, és a kora reggeli órákra korlátozódott csak, ám így is jelentősen megnövelte a forgalmat az M1-es főváros felé vezető szakaszán. A munkabeszüntetés ideje alatt közel négyezer busz vesztegelt a kocsibeállóban, és sztrájktörők sem akadtak Korcsolayné Kovács Krisztina, a Közúti Közlekedési Szakszervezet vezetője szerint. A Vas megyei sofőrök például kék szalaggal vállaltak szolidaritást kollégáikkal, hiszen ők már múlt szerdán sztrájkoltak. Az utasok fegyelmezetten tűrték a járatkimaradást, és a Volán folyamatosan tájékoztatta őket a fejleményekről. Délre országszerte helyreállt a közlekedési rend.

A Volánosok akciójukkal azt akarták elérni, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vonja vissza ama törvényt, amely a busztípushoz köti, hogy ki mehet előbb nyugdíjba. A jelenleg hatályos jogszabály szerint ugyanis a régebbi buszokat vezetők előbb kérhetik nyugdíjazásukat, mint a modernebb típusokon szolgálatot teljesítő kollégáik. A minisztérium részéről Csizmár Gábor munkaügyi államtitkár ugyanakkor értetlenségének adott hangot, mint mondta, a tárca hajlandó lett volna megváltoztatni a kérdéses rendelkezést. Korcsolayné viszont arról beszélt, hogy a minisztérium csak egy-másfél évig garantálta volna az egyenlő elbírálás elvét, ezért nem fogadták el az utolsó pillanatban felkínált ajánlatot. Hozzátette, a keddi akció csak egy állomás volt, a tárgyalásokat tovább kell folytatni a minisztériummal.

Decemberben a buszosok mellett a vasutasok, és más ágazatok is újabb munkabeszüntetést terveznek. Gaskó István, aki nemcsak a Liga elnöke, hanem a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének is vezetője, hétfőn jelentette be, hogy az egészségbiztosítási reform, és a nyugdíjak 2008. január 1-jétől esedékes számítási módja ellen újabb munkabeszüntetéssel demonstrálnak. A novemberivel ellentétben azonban határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek, és megint várható Kossuth téri tüntetés is. Az intézkedést azzal indokolta, hogy bár a múltkori akció is pozitívnak értékelhető, a kormány mégsem teljesítette a követeléseket. A Liga elnökét telefonon kérdeztük



Elnök úr! Mi a célja a mostani demonstrációnak? Mi az oka, hogy ilyen hamar újabb munkabeszüntetésre kerül sor?

A november 21-i tiltakozó akciónkkal nem értük el azt a célt, amiért egyáltalán megmozdultunk. Nem értük el azt, hogy a kormány vonja vissza a parlamentben az egészségbiztosítás privatizálását lehetővé tevő törvényjavaslatát, és vonja vissza azokat a nyugdíjszabályokat, amelyek január 1-jétől az induló nyugdíjakat jelentősen csökkentenék.

Várhatóan mely ágazatok szakszervezetei vesznek majd részt a decemberi sztrájkon?

Jó lenne, ha az önök szerkesztősége is részt venne benne, hiszen önökért is szól a sztrájk! Egyébként a vasutasok, a villamosenergia-ipar, a közoktatás, az egészségügy, az autóbusz-közlekedés, a repülés és a városi közlekedés dolgozói is részt vesznek benne. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete pénteki ülésén dönt a részvételről.

A vasúti szektor érdekvédelmi szervei mennyire egységesek a sztrájk támogatásában?

Az ágazatban működő szakszervezetek mindegyike egyetért a saját konföderációja által megfogalmazott, hat konföderációs egységes állásponttal. A nyomásgyakorló eszközök alkalmazásában viszont eltérhetnek a vélemények. Nem az a kérdés, hogy a sztrájkban egyet értenek-e a szervezetek, hanem, hogy a célkitűzésekben, fő törekvésekben, és erre a válasz: igen. A helyzet az, hogy van, aki mer használni szakszervezeti, törvényes fegyvert céljai eléréséhez és van olyan is, aki nem.

Sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a decemberi megmozdulás határozatlan ideig tart. Ez mit jelent a gyakorlatban?

A sztrájk addig fog tartani, amíg a kormánnyal létre nem jön a megállapodás. Amíg vissza nem vonják ezt az egészségügyi privatizációs törvényt. Az egészségbiztosítás átalakításával, mint szükségszerűséggel természetesen egyetértünk, csak ezzel a jelenlegi iránnyal nem.

Mi a biztosíték arra, hogy a Kossuth térre tervezett újabb demonstrációjuk után nem lesz szükség megint rendőri fellépésre a randalírozók ellen?

Semmi közünk nem volt ahhoz novemberben sem, visszautasítom a kérdést! A Kossuth téren naponta fordul elő ilyesmi. Minden este botrány volt a téren, a Liga pedig csak egyszer jelent meg ott. Egyébként az incidens a Liga tüntetésének befejezése után egy órával kezdődött. Az a baj, hogy némely újságíró szereti a botrányt, és szereti összekapcsolni az eseményeket.

Nem fél attól, hogy a Fidesz támogatása miatt politikai jellegűnek minősítik majd a sztrájkot?

A jogban nem az számít, hogy milyen hátszelek fújnak egy-egy ügy mögött (MSZP-s vagy fideszes), hanem az, hogy mik a célkitűzések. Ha ezek le vannak írva, a kormánynak elküldtük őket, és szociális, illetve gazdasági követelésekre irányulnak, akkor a politika akármit játszik pro vagy kontra: ez nem lesz politikai jellegű megnyilvánulás. Ezt csak a politika szeretné megbélyegezni, hogy rettenjünk el a célkitűzésektől.

Személy szerint mit gondol, sikeres lesz az akció?

Igen, én reménykedem benne! Ne feledjük, hogy a nagyobbik kormányzópártban is vannak olyan józan hangú képviselők, akik javasolják az egészségbiztosítási törvény visszavonását.