2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Otthonszülés: Egészségügyi tárca javaslata

Jövő hétre elkészül az Egészségügyi Minisztérium javaslata az otthonszülés szabályozásáról, januártól valószínűleg törvény várható - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.
2007. november 9. péntek 14:33 - Hírextra

A készülő javaslat életszerű szabályozásra épül, amely biztosítani fogja a nők önrendelkezési jogát olyan ésszerű feltételek mellett, amelyek az anya és az újszülött biztonságát a lehető legnagyobb mértékben garantálják - olvasható az MTI-hez eljuttatatott közleményben.

A javaslatot megküldik az otthonszülést támogató szervezeteknek és a szakmai kollégiumnak is, ezután egyeztetés kezdődik a kérdésről.

Az elképzelések szerint törvény rögzítené januártól az otthonszülés feltételeit. A jogszabályban deklarálnák a szakorvos folyamatos jelenlétét, a megfelelő műszerezettséget, és - komplikáció esetén - a szakmai hátteret biztosító kórháznak is tudnia kell az otthon tervezett szülésről.
Horváth Ágnes egészségügyi miniszter korábban elmondta: a tervek szerint a kórházon kívüli szülést támogatná a társadalombiztosítás.

Néhány héten belül több olyan eset is történt, amikor mentők segítségét kellett kérni kórházon kívüli szülésekhez. Szeptemberben az újszülött halálával végződött egy otthonszülés, néhány nap múlva pedig kivérzett állapotban vittek be egy anyát a kórházba.

Ennél az esetnél a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ismeretlen tettes(ek) ellen feljelentést tett a rendőrségen, tekintettel arra, hogy az otthonszülés körülményei nem kellően tisztázottak és felmerülhet a szülésnél közreműködő szakszemélyzet felelőssége.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását