2024. május 19. - Ivó, Milán

Veszélyes a fogamzásgátló

A fogamzásgátló tablettát szedő nőknél nagyobb az esélye az érelmeszesedésnek, valamint az infarktus és a stroke kialakulásának - mutatták ki európai kutatók.
2007. november 9. péntek 09:39 - Hírextra

A belgiumi Gent egyetemének szakemberei ezerháromszáz nőt vizsgáltak meg, akik 35 és 55 év közöttiek voltak. A vizsgált személyek 81 százaléka alkalmazott fogamzásgátlót tabletta formájában átlagosan 13 éve. Kiderült, hogy az érfalaikon kialakuló plakkok, azaz a meszesedés évtizedenként 20-30 százalékos növekedést mutat.

Ám a kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy nincs ok pánikra. Az érelmeszesedés elsősorban egészséges étrenddel és mozgással teli életmóddal, a dohányzás mellőzésével előzhető meg, de a fogamzásgátlásnak más módszereire is át lehet térni.

A plakkok, amelyek zsírból, koleszterinből, kálciumból és egyéb anyagokból állnak, lerakódnak az erek belső falára, aminek következtében az erek veszítenek a rugalmasságukból, sérülékenyebbekké válnak, s magas vérnyomás hatására könnyen elpattannak.

A fogamzásgátló tabletta felfedezése és bevezetése az 1960-as években forradalmasította a nők életét. A fogamzásgátló tabletták lényege, hogy hormonokkal gátolják meg a peteérést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását