2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A csillag születik, vagy úgy csinálják?

Ma veszi kezdetét az RTL Klubon, a „Csillag születik” című tehetségkutató vetélkedő. A verseny egyik zsűrijével, Falusi Mariannal beszélgettünk, aki 1985-ben jazz-kategóriában „Ki mit tud?” győztes volt.
2007. november 3. szombat 07:30 - Pór Károly
Egykori „Ki mit tud?” győztesként, hogyan látja ezt a vetélkedőt? Menyiben más ez, mint anno?

A mai tehetségkutató műsorok nagyon sok mindenben megegyeznek a régiekkel. A televízióban ugyanúgy sokan nézik, a versenyzők ugyanúgy izgulnak, és a zsűri sem változott, hiszen ugyanúgy bírál, vagy éppen dicsér. Ami változott az maga a kor, amely az egészet körülveszi. Régen az újságokban jó, ha összesen megjelent két cikk, ma pedig hetek óta ezzel van tele a sajtó. A médiának ugyanis mindig szüksége van az új arcokra, olyan emberekre, akikről írni lehet, akikkel el lehet adni egy lapot, egy műsort.

A sztárok születnek, vagy csinálják őket?

Ma már egyértelműen csinálják, de azért azt tudni kell, hogy tehetség nélkül nem megy. Ugyanakkor önmagában a tehetség már kevés. Kell egyfajta pozitív kisugárzás, mellyel hatni tudsz az emberekre, mellyel eltudod adni magad. Meg lehet nézni, hogy az elmúlt évek valóságshowiból, vagy Megasztárjaiból hányan maradtak meg a köztudatban. A legtöbb sztárjelöltnek már a nevére sem emlékszünk, persze aki igazán hatni tudott az emberekre, az a köztudatban is megmaradt. Ilyen például Majka, aki egy teljesen hétköznapi ózdi gyerekből igazi sztár, mai napig ismert figura lett. Az olyan műsorok, mint amilyen a Csillag születik hatalmas lehetőséget jelentenek a fiatal tehetségeknek, hogy megmutassák magukat országnak-világnak, aztán hogy tudnak-e élni ezzel, az már csak rajtuk múlik.

Mikor lehet azt mondani, valakire, hogy igazi sztár lett?

Ha évek múltán sem felejtik el a nevét és az emberek vevők arra, amit csinál. Például egy énekesre nem mondhatjuk, hogy sztár, csak azért mert egy ingyenes haknin megtöltötte a nézőteret. Igazi sztár akkor lesz belőle, ha a közönség a drága jegyárat is megfizeti azért, hogy őt halhassa, illetve a lemezei is jól fogynak.

A Csillag születik műsornak mi lesz a menete? Hogyan történt a válogatás? Látta már a versenyzőket?

Összesen ötezren jelentkeztek. Közülük egy előzsűri kiválasztotta a legjobbakat, akik majd képernyőre kerülhetnek. A vetélkedő természetesen sok fordulóból fog állni, lesznek elődöntők, döntők, melyek során a zsűri és a közönség közösen fogja eldönteni, hogy ki juthat tovább, mint ahogy az a „Szombat esti láz” műsorában történt. A versenyzőket a válogatás során szándékosan nem néztem meg, mert nem akartam, hogy ez esetleg befolyásoljon a későbbi döntéseimben. Én ugyanis nagyon érzelmes ember vagyok, és ha netán a válogatók során érzelmileg közel került volna hozzám valaki, akkor hajlamos lettem volna aszerint pontozni.

Milyen kategóriákba tartozó produkciókat láthatunk majd?

A műsornak az adja az egyediségét, és egyben a buktatóját is, hogy számos művészeti ág képviselteti magát. Fellépnek majd többek között táncosok, bűvészek, láthatunk akrobatikus, és zsonglőr előadást is. Ezért a zsűrinek nagyon nehéz lesz értékelni, mert a különböző típusú produkciók nem tartoznak majd külön kategóriákba. Amikor én Ki mit tud-ot nyertem akkor még mindennek meg volt a maga kategóriája, azoknak külön zsűrije volt, és külön-külön hirdettek eredményt is. Ebben a játékban azonban csak egy győztes lehet, így adott esetben el kell majd dönteni, hogy a tűznyelő jusson-e tovább, vagy mondjuk egy énekes.

A döntésekben szerepet játszhatnak-e eladhatósági szempontok? Hiszen egy tűznyelő lehet akármilyen tehetséges, aligha lehet olyan jó pénzért értékesíteni a produkcióját, mint mondjuk egy énekesnek a lemezeit, vagy koncertjeit.

Igen ez valóban így van, de az én döntéseimben ez biztosan nem játszik majd szerepet. Számomra az összhatás lesz a mérvadó, az, hogy milyen benyomást tud rám gyakorolni az adott előadás. Tehát, ha egy tűznyelő engem le tud nyűgözni, mert látom, hogy megfeszül abban, amit csinál, akkor azt ugyanúgy nagyra értékelem majd, mint egy jóhangú énekest.

Hogyan áll össze a zsűri? Milyen a kapcsolatotok? Van-e bármilyen egyéb feladatotok a zsűrizés mellett? A pontozásnak lesz egy egységes szempontrendszere?

A zsűriben rajtam kívül ott lesz még Keleti Andrea, Fábry Sándor és Náray Tamás divattervező, aki a szereplők öltöztetéséért, és a show teljes látványtervéért is felelős. Volt már így együtt egy közös ebédünk és elmondhatom, hogy mindenki izgatottan várja a produkciókat. Főleg a Fábry van nagyon begerjedve, mert neki ez egy különleges műsor lesz, hiszen ezúttal nem ő játssza majd a főszerepet, hanem neki kell támogatnia, segítenie a tehetségeket. A zsűrinek ugyanis a pontozás mellett az is a feladata, hogy szakmai tanácsaival támogassa a fiatalokat a maga területén. Andrea elsősorban a táncosokhoz, én pedig természetesen az énekesekhez fogok majd többet hozzászólni. Hogy a Fábry kihez szól, azt nem tudom, de őt ismerve mindenkihez lesz egy-egy szava. Mindemellett pedig médiafeladatai is vannak a zsűrinek, hiszen ez elsősorban egy médiaesemény. A pontozásról nem egyeztetünk, mindenki a saját szempontjai alapján bírál majd.
Mi kell ahhoz, hogy valaki megnyerje ezt a játékot?

Szeretni kell, amit csinálsz, és ha emellett még tehetséges is vagy, akkor annak meg lesz az eredménye. Tudom, hogy ez egy hülye közhely, de tényleg ez a lényeg!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását