2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sólyom Recsken járt

Az egykori recski kényszermunkatábor, a volt rabokat tömörítő Recski Szövetség erőfeszítései nyomán, egyre inkább beépül a nemzet emlékezetébe - jelentette ki Sólyom László szombaton a munkatábor helyén kialakított Nemzeti Emlékparkban megtartott megemlék
2007. szeptember 22. szombat 17:20 - Hírextra

Az egykori rabok a Rákosi-rendszer internáltjainak képviselőiként pedig olyan szimbolikus alakjaivá válnak a magyar történelemnek, mint a vörös sipkás honvédek, vagy a pesti felkelők - fogalmazott a köztársasági elnök.

Azért kell Recskről újra és újra beszélni, hogy a társadalom megismerje az akkori rendszer igazi arcát. Azt, hogy a nyers és leplezetlen önkény uralta rendszer tízezrével kényszerítette munkatáborba az ártatlan embereket - fűzte hozzá az államfő.

Sólyom László felidézte, hogy az ország sem működése alatt, sem a megszüntetését követő több mint 30 évben nem tudhatott a recski tábor létezéséről. Ugyanakkor az egykori rabok erőfeszítései nyomán ma már egyre bővül a kultusz - hangoztatta.

Elégtételt jelenthet számukra a Nemzeti Emlékpark létrehozása. Ugyancsak az emlékezetet szolgálja az a Mátramindszenten, éppen a megemlékezést megelőzően felszentelt kápolna, amelyet a tábor egykori büntetőbarakkjának mintájára alakítottak ki - tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt két évtizedben a tanúságtételt, az emlékezés útjára bocsátását elvégezték azok, akiknek ez volt az élete. Most már rábízhatják az ifjabb nemzedékekre, hogy a saját nyelvükön tartsák életben az emlékezetet, s azt is, hogy kötelességünk kiállni az üldözöttek, az igazságtalanságot elszenvedők mellett - mondta Sólyom László.

Krasznay Béla, a Recski Szövetség megbízott elnöke felidézte, hogy az egykori rabok között egyaránt megtalálhatóak voltak arisztokraták és egyszerű emberek, értelmiségiek és kétkezi munkások, illetve a politikai paletta szinte valamennyi színének a képviselői.

Ugyanakkor a kényszermunka közben, a gerendák súlya alatt görnyedve, ezek a színek egybeolvadtak piros-fehér-zölddé - tette hozzá.

Ennek átmentése volna a legfontosabb feladat a mába és a jövőbe - hangsúlyozta az egykori politikai fogoly.

Az ünnepségen megemlékeztek Zimányi Tiborról, a Recski Szövetség másfél hónapja elhunyt elnökéről, majd a köztársasági elnök, Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság elnöke, illetve a politikai pártok, a különböző társadalmi szervezetek, a fegyveres testületek képviselői, illetve az egykori rabok megkoszorúzták a Nemzeti Emlékparkban kialakított emlékművet.

A kényszermunkatábor 1950 és 1953 között működött a Mátrában, Recsk közelében, majd Sztálin halála után, Nagy Imre miniszterelnök utasítására, 1953 őszén számolták fel az intézményt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását