2024. március 29. - Auguszta

Sólyom: Magyarország hálás Kanadának '56-ért

Magyarország hálás Kanadának, mert negyvenezer magyar menekültet fogadott be, akik 1956-ot követően a kommunista diktatúra miatt hagyták el hazájukat - jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök Torontóban, a Kanadai Empire Clubban tartott beszédében.
2007. április 25. szerda 10:12 - Hírextra
Kanada vezetői felismerték, hogy a szovjet tömb alapjait megrengető magyar forradalom nem csak Magyarország, hanem az egész világ ügye volt - hangsúlyozta az államfő. Angol nyelven tartott beszédében szólt arról is, hogy Magyarország és Kanada kapcsolatainak fejlesztéséhez hazánk kedvező gazdasági környezetet biztosít.

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy a kétoldalú kapcsolatokat egyetlen kérdés árnyékolja be, az, hogy "sajnálatos aszimmetria áll fenn" a két ország állampolgáraink utazási feltételei között, hiszen a magyar állampolgárok csak vízum birtokában látogathatnak Kanadába. Kijelentette, hogy a magyar állampolgárokkal szembeni vízumkényszer 2001-ben való újbóli bevezetésének körülményei már jelentősen megváltoztak, és a magyar utazók nem jelentenek biztonsági kockázatot Kanada számára.

Sólyom László beszédében arra kérte a klub tagjait, vessék latba befolyásukat a kanadai kormánynál, hogy a vízumkérdés ügye a lehető leghamarabb és kölcsönösen megnyugtató módon rendeződjön.

Az 1903-ban alapított patinás Kanadai Empire Club tagjai között találhatók az ország gazdasági, kormányzati és társadalmi elitjének a képviselői. Fennállása során több mint 2500 kiemelkedő kanadai és külföldi személyiség mondott beszédet a klubban, köztük Winston Churchill, Margaret Thatcher, Indira Gandhi, Golda Meir, Henry Moore, Bill Gates és mások.

Sólyom László kedden Torontóban találkozott Michael A. Brownnal, Ontario szövetségi tartomány parlamentjének az elnökével. A nap folyamán a magyar köztársasági elnök felkereste az Ontario tó partján fekvő Budapest Parkot, ahol koszorút helyezett el az 1956-os emlékműnél. A torontói magyarság 1966-ban, az 1956-os forradalom tizedik évfordulóján emelte a Szabadság-emlékművet. A magyar államfő kedden délelőtt megtekintette az 553,33 méter magas CN Towert, a világ legmagasabb, szárazföldön álló, önálló építményét. Toronto város jelképe 1976 óta szerepel a Guinness rekordok könyvében, és évente kétmillió látogatót fogad.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását