2023. december 3. - Ferenc, Olívia

Lakás ablak sötétítés egyszerűen

A forró nyári napsugarak gyorsan felmelegítik a lakást. Napközben érdemes gondoskodni a sötétítésről, hogy hazatérve ne elviselhetetlen meleg fogadjon minket. Nézzük az alternatívákat!
2023. július 12. szerda 07:14 - HírExtra

Hatékony sötétítő megoldások

Az ablak sötétítés sokféleképpen megoldható, de miért is van rá szükségünk, ha szereltettünk be klímát? A válasz nagyon egyszerű. Költséghatékonyabbá teszi a megfelelő sötétítés az otthonunk hűtését. Ha nem hagyjuk, hogy a lakás teljesen átforrósodjon napközben, akkor a klíma is hamarabb le fogja lehűteni, miközben kevesebb áramot fog fogyasztani. Így nem csak költségtakarékosak leszünk, de a környezetünkért is teszünk egyúttal. Gondoljunk csak a mediterrán országokra, ahol napközben nyitott spalettát nem is igazán látni az ablakokon. Ez nem véletlenül van így. Viszont spaletta hiányában más megoldás után kell néznünk.

Függöny, reluxa, redőny vagy fólia? 

Sötétítő függöny minden ablakra kell. Akkor miért is ne választanánk olyat, ami hatékonyan képes sötétíteni a lakást? Kevesen ismerik a sötétítő függönyök különböző fajtáit. Ugyanis az általánosan használt függönyök többsége dekor függöny vagyis “dim out” függöny. Ezek a függönyök nem teljesen fényzáróak vagyis valamennyi fényt áteresztenek, ami tökéletes, ha nem szeretnénk nap közben vak sötétben botorkálni a nappaliban vagy a hálóban. 

Ezek körülbelül 60-90%-ban zárják ki a fényt. Velük ellentétben választhatunk 100%-os fényzárást biztosító, úgynevezett “black ou” függönyöket is. Ezzel a függönytípussal főként szállodákban találkozhatunk, ahol a zavartalan pihenést kívánják biztosítani éjszaka a vendégek számára. De jól jöhet azoknak is, akik például három műszakban dolgoznak és nappal szeretnének aludni. 

A textíliákkal való sötétítés sokkal otthonosabbá teszi a lakást, mintha redőnyt vagy műanyag reluxát használunk. De el kell ismerjük, hogy sötétítésre az utóbbiak is hatékony megoldást nyújtanak. Mindazonáltal érdemes a redőnyök mellett függönyöket is alkalmazni, mert így a hőszigetelés is hatékonyabb lesz, aminek az előnyeit nemcsak nyáron, de télen is élvezhetjük. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását