2024. április 19. - Emma

Kórházakba varázsolt zene

Több száz gyermek felépülésében segített már a muzsika erejével a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány, melyet 2011-ben hozott létre Seres Antal, gitáros, énekes, zenetanár. Akkor még egymaga, most tanítványaiból lett önkéntesekkel közösen jár be heti két alkalommal budapesti gyermekkórházak onkológiai osztályaira.
2023. május 31. szerda 18:27 - HírExtra

A rákban szenvedő gyermekek felépülését segítendő, gitározni tanítják meg a kis betegeket, akikhez otthonaikba is kijárnak, hogy folytassák a zeneoktatásukat, amikor már elhagyhatják a kórházat. Amennyiben a gyermek a kórházban egészségi állapota miatt nem tudja megfogni a hangszert, akkor zenélnek neki, hogy ezzel is segítsék abban, hogy megfeledkezzen fájdalmairól.

Antal és két segítője olyannyira népszerűek a kicsik körében, hogy egyre többen gyermek akar megtanulni gitározni. Olyannyira terjed a híre a jókedvű, gitározó kis betegeknek, hogy az alapítvány nemrégiben kifogyott a gitárokból, ugyanis a hangszereket ők biztosítják a lábadozó gyermekek számára.

Ezért felkeresték a rendszeresen jótékonykodó Szcientológia önkéntes lelkészeket, akik azonnal igent mondtak, és gyűjtésbe kezdtek: ezúttal gitárokat kértek adományozóiktól. 

Ennek eredményeként az önkéntes lelkészek átadtak a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítványnak nyolc gitárt. Antalék már másnap vitték is be a kórházakba a hangszereket, a lábadozó fiatalok legnagyobb örömére.

A Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány honlapján található az alábbi, pszichológusi szakvéleményből vett idézet:

 „Fontos, hogy az alapítvány létrehozói és működtetői tiszta, segítő motivációval és szeretetből végzik tevékenységüket. Hétről hétre újra találkoznak a kis betegekkel, ezzel egy szeretetteli, tartós kapcsolatot szolgáltatva számukra, mely kibillenti őket a kórházi mindennapokból és kínokból. Ezenkívül perspektívát, jövőképet is nyújtanak a gyerekeknek, ami rendkívül fontos egy betegségre beszűkült állapotban. 

A zenélés és éneklés hosszú távú, gyógyulás utáni lehetőségét is nyújtják, a közösséghez való tartozás megtartó élménye pedig tartós biztonságot nyújthat a gyermekeknek. Több tanítványuk a gyógyulás után is folytatta a zene- és énektanulást. Az egészséges tanítványok szívesen fogadják a gyógyulófélben lévő vagy már gyógyult gyermekeket. A szeretetteli emberi kapcsolatok pedig bizonyítottan a legnagyobb erőt jelentik az ember életében és egészségében.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását