2024. május 8. - Mihály

Mikortól kezdődik a lombikterhesség?

A lombikterhesség csak a megtermékenyített petesejtnek a méhbe történt beültetésével kezdődik - mondta ki kedden az Európai Bíróság.
2008. február 26. kedd 17:04 - Hírextra

A luxemburgi taláros testület egy osztrák pincérnő jogvitája nyomán került szembe ezzel a kérdéssel. Sabine Mayr felmondólevelet kapott munkáltatójától - egy salzburgi cukrászdától -, miközben mesterséges megtermékenyítési procedúra miatt, orvosi igazolással, távol maradt munkahelyétől. (A cukrászda rögtön azután mondott fel a pincérnőnek, hogy az tájékoztatta munkáltatóját az orvosi beavatkozás természetéről.)

Amikor Sabine Mayr a felmondólevelet kézhez vette, petesejtjeit már megtermékenyítették partnere spermájával, de még egyet sem ültettek be a méhébe.

Az Európai Bíróság előtt azzal érvelt, hogy terhesség alatt mondtak fel neki, ami jogellenes. Csakhogy a bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a terhesség kezdetének a megtermékenyített petesejt méhbe történt beültetését kell tekinteni, Sabine Mayr tehát még nem volt terhes, amikor felmondtak neki.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Baeckerei und Konditorei Gerhard Floeckner nevű munkáltató feltétlenül triumfál az ügyben. Az Európai Bíróság ugyanis kimondta azt is: mivel férfiak nem vethetik alá magukat mesterséges megtermékenyítésnek, nemek közötti tiltott diszkriminációnak minősül, ha valakit csak azért bocsátanak el, mert mesterséges megtermékenyítésnek vetette magát alá.

Sabine Mayr tehát bizonyíthatja igazát - ha bizonyítja azt, hogy más indok nem volt az elbocsátására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását