2024. május 7. - Gizella

Megvan a megoldás

Egy különleges, fehérjeszerű anyag befecskendezésével, úgy tűnik, meg lehet óvni a szervezetet az ionizáló sugárzás halálos következményeitől.
2008. május 31. szombat 20:21 - Hírextra
Egy kísérletben egereknek és majmoknak adtak be egy CBLB502 elnevezésű szert, amelyet a New York állambeli Cleveland Biolabs cég fejlesztett ki. A hatóanyag egy, a szalmonellák ostorában található polipeptid. Ha a baktériumok ostoraikkal megérintenek egyes emberi sejtek felszínén található bizonyos receptorokat, azok egy NF-kappaB nevű közvetítő anyagot bocsátanak ki, amely megakadályozza, hogy a sejtek öngyilkosságot kövessenek el.

A nagy dózisú ionizáló sugárzás hatására bekövetkező szövetkárosodás is nagyrészt a sejtek öngyilkosságára vezethető vissza. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy az NF-kappaB termelését kellene valahogy serkenteni. Ahogyan az a Science magazinban olvasható, a legtöbb állat túlélte az egyébként halálos sugárzást, ha előtte CBLB502-t fecskendeztek be nekik. A szer még akkor is kifejtette védő hatását, ha a sugárzást követően egy órán belül alkalmazták. A kutatók most azt remélik, hogy a jövőben jobban meg tudják óvni a rákos betegeket a sugárkezelés káros hatásaitól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását