2024. április 20. - Tivadar

5 tipp, hogy sokáig fehérek maradjanak a fogaink

A televízió és a különböző reklámok tesznek arról, hogy tisztában legyünk a fehér fogak fontosságával. Azt sulykolják belénk, hogy a szép mosoly az élet elengedhetetlen kelléke, ennek eléréséhez pedig számtalan különböző típusú fogkrémet, fogkefét és egyéb szájápoló terméket kínálnak számunkra.
2023. március 2. csütörtök 15:36 - HírExtra

A fehér fogak fontossága

Egy szép mosoly akár az életünket is megváltoztathatja: megkaphatunk egy régóta vágyott állást, de akár jövendőbelink is dönthet rólunk a mosolyunk alapján. Fogaink színe árulkodik arról, hogy mennyire vagyunk igényesek és hogy milyen mértékben figyelünk oda egészségünkre. A különböző fogkrémek használata mellett természetesen a klinikai körülmények között végzett fogfehérítés is segítséget jelenthet, de számos olyan egyéb módszer van, amivel megelőzhetjük azt, hogy fogaink elszíneződjenek.

Ha a rendszeres fogmosás nem elegendő, akkor is van rá mód, hogy gondoskodjunk fogaink fehérségéről. Bár némi odafigyelést igényel, hogy beépítsük a napirendünkbe az alábbi tippek valamelyikét, a változás garantáltan látható lesz!

Használjunk szívószálat!

A különböző erős színű italokkal elsősorban metszőfogaink találkoznak. Ha gyakran fogyasztunk kávét, teát vagy vörösbort, előbb-utóbb jelei lesznek fogunk árnyalatának megváltozásában. Ezen könnyedén segíthetünk, ha szívószállal kezdjük fogyasztani az ilyen jellegű folyadékokat. Környezetvédelmi okokból egyre inkább papír szívószállal találkozunk, de ma már fém változatban is kapható ez a kiegészítő. Ilyesmit beszerezhetünk otthonra is, így a reggeli kávénknál sem kell lemondanunk erről a trükkről.

Öblögessünk!

A legjobb természetesen az lenne, ha minden főbb étkezés után moshatnánk fogat, de erre nem mindig van mód. Ha ezt nem tudjuk megtenni, tökéletes megoldás lehet, ha vízzel alaposan kiöblítjük a szánkat. Ezzel nemcsak az esetleges ételmaradékoktól szabadulunk meg.

Figyeljünk oda, mit eszünk!

Az italokon túl bizonyos ételek is színezik a fogakat. Ha gyakran fogyasztunk kurkumás vagy fűszerpaprikás ételeket, érdemes odafigyelni a fogainkra, hiszen idővel látszódhat rajtuk az erős színű fűszerek tónusa.

Fehérítsünk természetesen!

Az ételekkel nem csak elszínezni lehet a fogakat, ugyanis vannak kifejezetten olyan élelmiszerek, amik segíthetnek a fogak fehérítésében. Az alma, a répa és az szárzeller fogyasztása fokozza a nyáltermelést, így átmosva a fogközöket és biztosítva a fogfelszínek tisztítását.

Legyünk alaposak!

A fogmosás nem elhanyagolható, ha egészséges és fehér fogakra vágyunk. Fontos, hogy ne csapjuk össze a fogak tisztítását: minden oldalon kíméletesen súroljuk őket úgy, hogy a kefét függőleges irányba mozgatjuk, így védve a fogzománcot. Akár minden étkezés után megejthetünk egy fogmosást, ám ügyeljünk arra, hogy ha savas ételek és italok után teszünk így, azzal károsíthatjuk a fogzománcot, ezért ilyen esetben a vizes öblögetés javasolt.

Ha elkéstünk a fehérítéssel

Ha fogaink már el vannak színeződve a sok évnyi igénybevétel vagy esetleg a genetikánk miatt, akkor sem kell lemondanunk a fehér fogakról, hiszen több módszer is rendelkezésre áll, hogy visszaszerezzük az eredeti árnyalatot vagy akár annál is fehérebbet! Otthoni körülmények között is elvégezhetjük a fogfehérítést, mégpedig egy sín segítségével, ami a fogfehérítő krémmel kiegészítve egy éjszaka alatt fehérebbé varázsolja fogainkat. Amennyiben szakorvosra bíznánk a feladatot, erre is van mód: ilyen esetben fehérítőanyaggal vonják be a fogakat, amit UV-fénnyel aktiválnak.

Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy fogaink fehérek legyenek, ám ezek odafigyelést és rendszert igényelnek. Vannak azonban olyan módszerek is, amelyek segítségével egy éjszaka vagy csupán pár óra alatt olyan változást érhetünk el, ami szinte kicseréli mosolyunkat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását