2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ezért rettegünk a gyökérkezeléstől

A gyökérkezelés az egyik legfélelmetesebb fogászati beavatkozás sokak számára. Vannak helyzetek, amikor lehetetlen megúszni, ez egy végső lehetőség ugyanis a fog megmentésére. A rettegés oka a kezelés közben vagy után jelentkező fájdalom, amit mindenki szeretne elkerülni. Hogy mitől jelentkezik az élettelen fogban a kínzó érzés, az ebből a cikkből kiderül.
2023. február 20. hétfő 09:21 - HírExtra

Mi történik a gyökérkezelés alkalmával?

A gyökérkezelés a foggyökér csatorna hálózatának a feltárását és alapos tisztítását foglalja magában. A szabad szemes gyökérkezelés mellett a Budapest Dental mikroszkópos gyökérkezelést is kínál, amivel a 12,5 -szeres nagyítás miatt részletesebb képet kap a fogorvos a fog és a csatornarendszer állapotáról.

Bár egy ilyen típusú eljárás költségesebb, és hosszabb ideig tart, mint a hagyományos, ha a páciensben megvan a fog mentésére az elszántság, akkor érdemes a legkorszerűbb eljárást választania. A teljes kezelés általában mindkét esetben több találkozóból áll.

Miért jelentkezhet fájdalom?

A fogak gyökerének csatornarendszere rendkívül szerteágazó és sok lehet, amit a fogszakorvosnak gyökérkezelő tűkkel kell “bejárnia”. Eltávolítja a fertőzött szöveteket, baktériumokat, ahogy halad a gyökércsúcs felé.

A fertőzött fogból a baktériumok eljutnak a gyökér csúcsa felé, így a gyökércsúcs körül nem ritka, hogy krónikus gyulladás alakul ki. Előfordulhat, hogy egy már elhalt, panaszmentes fog esetében a gyökérkezelés folytán a krónikus gyulladás fellobban, és ideiglenesen fájdalom jelentkezik. Szerencsére ez csak néhány napig érződik és fájdalomcsillapítókkal kordában tartható.

A fog még él, de gyulladásban van

A vissza nem fordítható pulpitisz (ideggyulladás) során kizárólag gyökérkezelésre van már lehetőség a fog megőrzése érdekében. Jó hír, hogy mivel a gyökér teljes átfertőzöttsége még nem jellemző, ilyen esetekben a legsikeresebb a kezelés. Ugyanakkor a gyulladás okozta fájdalom könyörtelenül erős lehet, gyors segítségre szorul. Ilyenkor gyógyszeres kezelést kap a páciens, és másik alkalommal folytatják a gyökérkezelést, amikor a fájdalom már egyszerűen és biztonsággal csökkenthető a kezelés során.

Elhalt fog, mégis fáj a kezelés után

A páciens a kezelés után jelentkező kínzó tünet miatt azt gondolhatja, hogy rossz szakemberhez fordult, vagy a gyökérkezelés nem volt sikeres. A jelenség hátterében az áll, hogy a gyökércsúcs fertőtlenítésének hatására az addig letokolt gyulladás aktivizálódik. A fájdalom rövid ideig mutatkozik és klasszikus fájdalomcsillapító szerekkel orvosolható.

Régóta fertőzött fog

Az akut gyulladásban lévő fog kezelésében az őt körülvevő szövetek fertőzöttsége, a kórokozók típusának változatossága, és ezek olykor meglehetősen erős ellenállósága a nehézség. Minél régebb óta tart a lobosodás, annál nehezebb a fertőzés megszüntetése. Sajnos, ha korábban volt a fog gyökérkezelve és a gyökércsúcs ismét begyullad, rosszabbak az esélyek a megmenthetőségre.

A gyökérkezelést nem éri meg húzni-halasztani, mivel ezzel még esélyt lehet adni a fognak, hogy ne kelljen eltávolítani. Ha régóta esedékes a fogászati kontroll, jelentkezzen be a Budapest Dental rendelőbe.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását