2024. március 19. - József, Bánk

A rettegett fogínysorvadás 3 intő jele

A fogínysorvadás (szakszerű elnevezéssel fogágybetegség, orvosi kifejezéssel parodontitis) a felnőttkori fogvesztések leggyakoribb oka. Minél később veszik észre, annál kisebb az esély, hogy megállítsák a fogakat tartó szövetek pusztulását, ezért szokták a fogak csendes gyilkosának is nevezni. Mik a jelei, és hogyan lehet időben felfedezni?
2021. április 13. kedd 14:24 - HírExtra

A fogágybetegséggel a parodontológia foglalkozik a fogászaton belül. Ezt azért érdemes tudni, mert ha úgy látjuk, hogy fennáll a fogínysorvadás veszélye, érdemes olyan fogászatot felkeresni, ahol egy vagy több parodontológus is dolgozik.

Mi a fogágybetegség, és hogyan alakul ki?

A fogágybetegség akkor jön létre, amikor a fogágy szöveteiben (íny, csont, kollagénrostok, amelyek a fogakat a csonthoz rögzítik) krónikus gyulladás alakul ki, amely lassan, de biztosan pusztítja ezeket a szöveteket. A szövetroncsolódás miatt a fogak egyre instabilabbá válnak: előbb kilazulnak, majd mozogni kezdenek, végül kihullanak.


Kép forrás: uniklinik.hu

A gyulladás oka baktériumfertőzés, ami jellemzően akkor jön létre, ha a fogakon tartósan megmarad az étkezések után keletkező lepedék. Ez a lepedék ugyanis olyan a baktériumoknak, mint egy terülj-terülj-asztalkám. Villámgyorsan elszaporodnak benne, és a fogakról az ínybe jutva gyulladást válthatnak ki. 

Nem szabad félvállról venni

A gyulladásos állapot annál jobban kezelhető, minél hamarabb kezdik gyógyítani. A folyamat elején, amíg csak az íny van enyhén begyulladva, többnyire egy gyors, ultrahangos fogkő-eltávolítás is segít. Ám ha a gyulladás a fogak mentén az ínyszél alá terjed és már elérte a mélyebb szöveteket, visszafordíthatatlan pusztítást képes előidézni. Noha a parodontológusok számos eszközt és kezelést vethetnek be az elpusztult íny és szövetek pótlására, van, amikor már ők is tehetetlenek.

3 intő jel

A fogínysorvadásnak eleinte alig van tünete, fájdalom pedig egészen a súlyos stádiumig nem szokott jelentkezni, így gyakran csak akkor vesszük észre, hogy baj van, amikor már késő. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk minden apró jelre, ami erre a kóros folyamatra utalhat. Nézzük, mik ezek! 

1. Fogkő

Ha fogköves a fogunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy fogainkon rengeteg baktérium nyüzsög. A fogkő ugyanis nem más, mint megkövesedett lepedék – és a lepedékről most már tudjuk, hogy a kórokozók melegágya. Noha a fogkő sokszor szemmel is jól látható, vannak cseles, fogszínű formái is, ezért mindenképpen érdemes félévente, évente elmenni egy fogászati ellenőrzésre akkor is, ha semmi feltűnőt nem látunk a fogainkon.

2. Duzzadt, piros íny, vércseppek a mosdókagylóban

Az íny gyulladása nem olyan ártalmatlan dolog, amilyennek kinéz. Időnként a reklámok is azt az érzést erősíthetik bennünk, hogy ha vércseppeket látunk fogmosás közben, elég egy új fogkrémre váltani. Egy speciális fogkrém jó szolgálatot tehet, de a gyulladást nem fogja meggyógyítani. Ha azt látjuk, hogy ínyünk kissé puhább, duzzadtabb a szokásosnál, a színe élénkebb, sőt piros: az gyulladásra utal. Gyanúnkat megerősíthetik a fogmosáskor, harapáskor megjelenő vércseppek.

Ilyenkor feltétlenül jelentkezzünk be fogorvosunknál! A gyulladást a legtöbb esetben egy gyors és fájdalommentes fogkő-eltávolítással megszüntethetjük, ezért nem érdemes sokáig halogatni a dolgot. 

3. Tasakok

A tasakok a fogakat körülvevő csont pusztulása révén keletkeznek az ínygyulladás talaján. Ahogy elkezd felszívódni a csont a fogak körül, úgy mélyül az ínyszél és a fog közötti ínybarázda, melyet abban az esetben, ha 3 mm-nél mélyebb, tasaknak nevezzük. A tasakokat otthon tisztán tartani lehetetlen. Idővel egyre csak gyűlik bennük az ételmaradék és a fogkő, a baktériumok egyre jobban elszaporodnak a tasak mélyén, ami további csontpusztuláshoz és a tasakok mélységének növekedéséhez vezet. A tasakok továbbá gennyes gócként is viselkedhetnek, vagyis a baktériumok vagy az általuk termelt méreganyagok elvándorolhatnak a szervezet különböző pontjaira, és gócbetegségeket válthatnak ki.

Ha a fogaink körül az íny duzzadt, vérzik, az ínygyulladásra utal, viszont előfordulhat, hogy már a fogágy szövetei is károsodtak! Mivel a fogágybetegség legtöbbször nem jár fájdalommal és panaszt ritkán okoz, hajlamos lehet az ember nem kellően komolyan venni a betegséget, mely hosszú távon a fogak elvesztésével jár. Már enyhe ínygyulladáskor is érdemes megnézetni egy fogorvossal, lehetőleg parodontológiára szakosodott szakemberrel a fogainkat!

A fenti tünetek egyfajta figyelmeztetések, hogy ideje a tettek mezejére lépni – ha nem akarjuk elveszíteni a fogainkat. Megelőzésképpen pedig azt javasolják a fogorvosok, hogy sajátítsuk el a fogmosás helyes technikáját, hogy ne maradjon lepedék a fogunkon, továbbá ne feledkezzünk meg a fogászati ellenőrzésekről. 

Nem törvényszerű, hogy idős korunkra műfogsorunk legyen!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását