Ezért rettegünk a gyökérkezeléstől

A gyökérkezelés az egyik legfélelmetesebb fogászati beavatkozás sokak számára. Vannak helyzetek, amikor lehetetlen megúszni, ez egy végső lehetőség ugyanis a fog megmentésére. A rettegés oka a kezelés közben vagy után jelentkező fájdalom, amit mindenki szeretne elkerülni. Hogy mitől jelentkezik az élettelen fogban a kínzó érzés, az ebből a cikkből kiderül.

Mi történik a gyökérkezelés alkalmával?

A gyökérkezelés a foggyökér csatorna hálózatának a feltárását és alapos tisztítását foglalja magában. A szabad szemes gyökérkezelés mellett a Budapest Dental mikroszkópos gyökérkezelést is kínál, amivel a 12,5 -szeres nagyítás miatt részletesebb képet kap a fogorvos a fog és a csatornarendszer állapotáról.

Bár egy ilyen típusú eljárás költségesebb, és hosszabb ideig tart, mint a hagyományos, ha a páciensben megvan a fog mentésére az elszántság, akkor érdemes a legkorszerűbb eljárást választania. A teljes kezelés általában mindkét esetben több találkozóból áll.

Miért jelentkezhet fájdalom?

A fogak gyökerének csatornarendszere rendkívül szerteágazó és sok lehet, amit a fogszakorvosnak gyökérkezelő tűkkel kell “bejárnia”. Eltávolítja a fertőzött szöveteket, baktériumokat, ahogy halad a gyökércsúcs felé.

A fertőzött fogból a baktériumok eljutnak a gyökér csúcsa felé, így a gyökércsúcs körül nem ritka, hogy krónikus gyulladás alakul ki. Előfordulhat, hogy egy már elhalt, panaszmentes fog esetében a gyökérkezelés folytán a krónikus gyulladás fellobban, és ideiglenesen fájdalom jelentkezik. Szerencsére ez csak néhány napig érződik és fájdalomcsillapítókkal kordában tartható.

A fog még él, de gyulladásban van

A vissza nem fordítható pulpitisz (ideggyulladás) során kizárólag gyökérkezelésre van már lehetőség a fog megőrzése érdekében. Jó hír, hogy mivel a gyökér teljes átfertőzöttsége még nem jellemző, ilyen esetekben a legsikeresebb a kezelés. Ugyanakkor a gyulladás okozta fájdalom könyörtelenül erős lehet, gyors segítségre szorul. Ilyenkor gyógyszeres kezelést kap a páciens, és másik alkalommal folytatják a gyökérkezelést, amikor a fájdalom már egyszerűen és biztonsággal csökkenthető a kezelés során.

Elhalt fog, mégis fáj a kezelés után

A páciens a kezelés után jelentkező kínzó tünet miatt azt gondolhatja, hogy rossz szakemberhez fordult, vagy a gyökérkezelés nem volt sikeres. A jelenség hátterében az áll, hogy a gyökércsúcs fertőtlenítésének hatására az addig letokolt gyulladás aktivizálódik. A fájdalom rövid ideig mutatkozik és klasszikus fájdalomcsillapító szerekkel orvosolható.

Régóta fertőzött fog

Az akut gyulladásban lévő fog kezelésében az őt körülvevő szövetek fertőzöttsége, a kórokozók típusának változatossága, és ezek olykor meglehetősen erős ellenállósága a nehézség. Minél régebb óta tart a lobosodás, annál nehezebb a fertőzés megszüntetése. Sajnos, ha korábban volt a fog gyökérkezelve és a gyökércsúcs ismét begyullad, rosszabbak az esélyek a megmenthetőségre.

A gyökérkezelést nem éri meg húzni-halasztani, mivel ezzel még esélyt lehet adni a fognak, hogy ne kelljen eltávolítani. Ha régóta esedékes a fogászati kontroll, jelentkezzen be a Budapest Dental rendelőbe.