2024. április 25. - Márk

Környezettudatosság a mindennapokban

Akár otthonról üzemeltetsz egy vállalkozást, akár otthonról dolgozol alkalmazottként, egy környezettudatos home office létrehozása nagyban hozzájárul a környezetszennyezésed és károsanyag kibocsátásod csökkentéséhez. Az első lépés ebben a folyamatban az, hogy megnézed a jelenlegi munkakörnyezeted és megpróbálod kitalálni, hogyan tudnád javítani.
2022. december 21. szerda 09:14 - HírExtra

 Már néhány egyszerű lépéssel tudod csökkenteni a hulladékelőállításod és károsanyag-kibocsátásod a munkahelyeden. Gondoljunk itt például az energiahatékony izzók használatára, energiatakarékos eszközök használatára vagy a lehető legtöbb tevékenység online térbe mozgatására. De az is idetartozik, hogy megpróbálunk az eszközeinkre környezetbarát, természetes alternatívát találni. 

Az otthoni munkavégzés mozgalma

Az elmúlt években már ott volt mindenki életében az otthoni munkavégzés, de a Covid19 járvány volt az, ami teljesen megváltoztatta ezt a munkavégzést. Konkrétan nem kérni kellett az otthoni munkavégzést, hanem elrendelték, hogy mindenki maradjon otthon. És miközben azért van jó pár kihívás az otthoni munkavégzésben, a Covid végére kiderült, hogy az emberek többsége számára létfontosságú opció a home office – volt aki azért váltott munkahelyet, mert a járvány után vissza kellett volna mennie az irodába. 

Hiszen az otthoni munkavégzéssel nem kell többé bejárással töltened időt és energiát, de saját magad tudod beosztani az idődet és úgy végezni a munkád, ahogy a legjobb neked. Ez nem csak alkalmazottakra, hanem vállalkozókra is igaz, hiszen megnőtt az igény az online jelenlétre minden üzleti szektorban. Eredetileg például egy kaszinó is egy fizikailag látogatható hely volt, ma már pedig szinte csak az online térben vannak ilyenek, mint az Energy Casino és társaik.

Egy környezettudatos home office kialakításához tippek       
         

1. A természetes fény kihasználása 

Az egyik legjobb módja annak, hogy még fenntarthatóbb legyen az otthoni irodánk, ha minden lehetséges módon igyekszünk természetes fényt használni. Ez csökkenti az enerigafelhasználásunkat, de sokkal fényesebb és barátságosabb mindennapokat teremt. 

Sőt, kutatások szerint a természetes fény növeli is a kreativitást és produktivitást.Mindenképpen úgy állítsuk tehát be az asztalunkat, hogy a lehető legközelebb legyen egy ablakhoz. Ha lehet, kerüljük a mesterséges fények használatát a nappali órák során.

2. Használjunk energiahatékony fényforrásokat 

Tegyük fel, hogy nem tudjuk az egész napot megoldani természetes fénnyel. Ha energiahatékony fényforrásokat használunk, akkor csökkenthetjük az energiahasználatunkat,  de olyan, a természetes fényhez hasonló fényt kaphatunk, ami tökéletes a munkához. Plusz a jó minőségű LED fényekbe fektetünk, akkor a generált hulladék mennyiségét is csökkenteni tudjuk. Hiszen ezek a fényforrások jóval tovább bírják, mint egy hagyományos izzó.

3. Legyenek növények az otthoni irodánkban

Ha néhány növényt is elhelyezünk az otthoni munkakörnyezetünkben, akkor több élet költözik majd a szobába, helyiségbe és ugye a növények telepítése már önmagában is környezetbarát.

4. Próbáljunk meg újrahasznosított, környezetbarát, felelős forrásból származó bútorokat használni

Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a bútoraink vásárlása során megnézzük, hogy milyen forrásból származó anyagokat használtak a gyártás során. De még jobb, ha olyan bútorokat használunk, amelyek időtállóak és így akár 10 éven át használhatjuk ugyanazt az asztalt vagy széket. A végén ennél jobb környezettudatosság nincs.

5. Használjunk energiatakarékos felszereléseket 

Így például megfelelő laptopot vagy egyéb eszközöket, mint egeret és így tovább. És hát a legfontosabb, hogy mindent és mindig próbáljunk meg újrahasznosítani, hogy a lehető legkevesebb szemét keletkezzen a mindennapjaink során.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását