2024. március 19. - József, Bánk

Együttes erővel a kibocsátásmentes szállításért

Együttműködési megállapodást írt alá a zéró emissziós teherszállítás előmozdítása érdekében az IKEA Industry, a Volvo Trucks és a Raben Group Lengyelországban.
2022. szeptember 16. péntek 13:26 - HírExtra

 Az IKEA elektromos Volvo nehéz tehergépjárműveket állít szolgálatba két helyi gyára közötti belső szállítási folyamatok kiszolgálására. A járműveket a Magyarországon is jelen lévő Raben Group üzemelteti. A pilot projekt tanulságul szolgálhat ahhoz, hogy hogyan valósítható meg a nagyobb léptékű elektrifikáció a szállítási hálózatban.

Az IKEA nagy megbízónak számít a szállítás terén, évente több mint 2 millió küldeményt ad fel világszerte. Ahhoz, hogy az üvegházhatású gázok szállítmányonkénti 70 százalékos csökkentésére vonatkozó stratégiai klímacélját elérje, az IKEA számára elengedhetetlen az elektromos teherszállító járművek használata. A közlekedés villamosítása az egyik megoldás az éghajlatváltozás kiváltó okainak kezelésére.

Az IKEA Industry, a Volvo Trucks és a Raben Group ezúttal közösen állítanak üzembe Volvo FM elektromos tehergépkocsikat a lengyelországi szállítási rendszerben. A járművek a lakberendezési óriás két nyugat-lengyelországi, az egymástól 14 kilométerre fekvő Zb±szynekben és Babimostban lévő üzeme közötti belső áruforgalom lebonyolításában vesznek majd részt.

A teherautókat az IKEA Industry telephelyein töltik majd, külső, megújuló forrásból származó villamos energiával. Az első kamiont idén ősszel állítják forgalomba, és a tervek szerint a kísérleti projekt tapasztalatai alapján tovább bővítik a flottát.

„Örömünkre szolgál bejelenteni az együttműködésünket, amelynek célja, hogy felgyorsítsa a fenntarthatóbb közúti szállításra történő átállásunkat. Ez a projekt lehetővé teszi, hogy feltárjuk és megismerjük az elektromos közlekedési műveletek széles körű alkalmazásának kihívásait és lehetőségeit, valamint ezek kölcsönös függőségeit egy nagyobb közlekedési hálózatban” – mondta Małgorzata Dobies-Turulska, az IKEA Industry Zb±szynek ügyvezető igazgatója.

„A Raben Group számára ez a projekt az első lépés a saját flottánk dekarbonizációjának folyamatában. Ennek révén valósíthatjuk meg az igencsak ambiciózus szén-dioxid-csökkentési terveinket, amelyeket éppen a közelmúltban hitelesítettek a Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezés (SBTi) szakértői. Ez egyben egy fontos projekt a teljes kocsirakományos szállítmányozás folyamata szempontjából is. Európában az első logisztikai vállalatok között vagyunk, amelyek vállalták, hogy az elektromos kamionokat 24 tonnás pótkocsival üzemeltessék.” – mondta Piotr Banasiak, a Raben Transport ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „Az elektromos teherszállítás jövője ma kezdődik.”

„Nagy várakozással tekintünk a fenntarthatóbb teherszállítás érdekében végzett közös munkára az IKEA-val és a Raben Grouppal. A Volvóhoz hasonlóan mindkét cég nagyra törő klímavédelmi célokat tűzött maga elé. Ez a projekt értékes információkkal szolgál majd, és kiváló alapot teremt a szélesebb körű jövőbeni együttműködéshez” – mondta Robert Grozdanovski, a Volvo Trucks Kelet- és Közép-Kelet-Európáért felelős vezető alelnöke.

Forrás: Heart
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását