2024. március 19. - József, Bánk

Válassz tudatosan csomagolóanyagot!

Belegondoltál már abba, hogy mennyi energiát is emészthet fel a nap mint nap használt, egyszerű csomagolóanyagaink előállítása? Igen, pontosan azokra a közönséges anyagokra gondolj csak, amelyekbe a kiflik, zsemlék és a kenyerek kerülnek a boltban, illetve amelyekbe az önkiszolgáló pultnál a gyümölcsöket és a zöldségeket teszed, majd pedig leméred.
2022. szeptember 22. csütörtök 14:49 - HírExtra

Sok esetben csak rövid ideig használod fel ezeket a termékeket, a papírzacskókat vagy a műanyag tasakokat, aztán ezek végül a hulladékgyűjtőben kötnek ki. Ideális esetben a szelektívben.

Az érdekcsoportok hallatják a hangjukat

A cadmas.hu csomagolóeszközei között találhatsz számos, papírból és műanyagból gyártott, igazán jól és sokáig alkalmazható terméket. A csomagolóanyag gyártása igazán jövedelmező üzletág, így teljesen érthető, hogy mindenféle érdekek mentén alakul az ezekkel a termékekkel kapcsolatos tájékoztatás és kommunikáció is.

Sokan úgy vélik, hogy azzal tesznek jót, ha minél kevesebb műanyag terméket használnak csomagolásra. Ma már léteznek komoly életciklus elemzések, amelyek meglepő módon azt mutatták, hogy a műanyag tasakok gyártása a papírtasakokkal összehasonlítva kevesebb légköri kibocsátással és energiafelhasználással jár az életciklus során. Tízezer egység gyártása során a műanyag tasak esetében 1 kg szennyvíz a papírnál pedig 12 kg keletkezik. Ez hatalmas differencia.

Hogyan is gyártják a papírzacskókat?

Jó hosszú ideig tart, amíg a fából papírzacskó lesz, amiben majd haza viheted a reggeli péksüteményeidet a boltból. Hatalmas gépekkel tizedelik az erdőállományt, ehhez és a szállításhoz is fosszilis üzemanyagot kell felhasználni. Komoly beavatkozást jelent ez az ökológiai folyamatokban. Tudtad, hogy a gyártás során 3 tonna faaprítékból csupán 1 tonna alkalmas papírkészítésre, és 1 egység péphez 400 egység vizet használnak fel? Hatalmas mennyiségek ezek. Ezt még utána mosni és fehéríteni is kell, ami újra hatalmas vízfelhasználást jelent ám! Ebbe belegondolva talán érdemes volna jobban megbecsülnünk a papírzacskókat.

A műanyag tasak a jó választás vagy inkább valami más?

A műanyag tasakok nem megújuló energiaforrásból készülnek, az olajgyártás melléktermékei. Műanyagokat annak kb. 4 százalékából készítenek. A folyamathoz nagyon magas hőfok szükséges, mert kb. 400 fokon esik szét az olaj az alkotóelemeire, például az egyes tasakok gyártásához használt polimerekre. A hevítéshez azonban elektromos energia szükséges, amit az erőművek állítanak elő. Nagyon gyakran szén- vagy gáztüzelésűek.

Persze mind a papír, mind pedig sok műanyag is mehet a szelektív gyűjtőbe, de maga a recycling folyamat is megint elég sok energiát emészt fel, és nem is lehet azonos minőségű anyagot kinyerni a végén.

Remek alternatívát jelenthetnek az újrahasznosítható vászontáskák, amelyek 14-szer jobbak energetikai szempontból, mint a műanyag tasakok, és 39-szer előnyösebbek a papírnál.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását