2024. április 19. - Emma

Túl lehet adagolni a sokak által marékszámra szedett C-vitamint?

A C-vitamin sokaknak csak akkor jut eszébe, amikor torokfájással, megfázással küzdenek, és gyors segítségre van szükségük. A forró citromos tea is ezt szolgálná, bár aki tisztában van a vitaminok, így a C-vitamin azon tulajdonságával, hogy a hőre rendkívül érzékeny, az tudja, ez csak érzésre jó, de hatástalan.
2022. december 16. péntek 10:27 - HírExtra

Napjainkban a patikákban, drogériákban és étrend-kiegészítőket forgalmazó üzletekben magas dózisú, 1-2000 mg-os C-vitamin tablettákkal találkozni. Sokan, gyerekek is szedik ezt, illetve az egyéb vitaminokat, multivitaminokat egész évben, de különösen az őszi-téli időszakban a megfázásos és fertőzéses betegségek megelőzése, az immunrendszer erősítése érdekében. Jelent-e veszélyt a C-vitamin ilyen dózisban a szervezetre? Túl lehet-e adagolni? Ennek néztünk utána.

Mire jó a C-vitamin?

A BodySelect prémium vitamin- és ásványianyag-tartalmú táplálékkiegészítői fontos kiegészítői lehetnek a vegyes étrendnek a környezeti ártalmak, a felgyorsult élet, betegségek, rossz életmódbeli szokások esetén jelentkező fokozott vitamin- és ásványianyag-igény esetén.

A C-vitamin, leánykori nevén aszkorbinsav, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen mikrotápanyag, ugyanis számos biokémiai folyamatban részt vesz. Többek között segíti a növekedést, hozzájárul a kötőszövetek rugalmasságát adó kollagén termelődéséhez, fokozza a szervezet ellenálló képességét, segíti a szövetek regenerációját, hatástalanítja a káros szabad gyököket, enyhíti az allergiás tüneteket, részt vesz a hormonképzésben.

Vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet raktározni nem képes, így naponta a táplálékokból kell pótolni. A felesleg a vizelettel együtt kiürül a szervezetből. 

A C-vitamin forrásai

C-vitamint sokféle zöldség és gyümölcs tartalmaz, a leghíresebb, amelyből Szent- Györgyi Albert kivonta, és amelyért Nobel-díjat kapott, a paprika. Nagy mennyiségben jelen van még az acerola cseresznyében, a homoktövisben, a csipkebogyóban, a citrusfélékben, a petrezselyemben, a brokkoliban, a kelbimbóban. Ezek fogyasztásával fedezhető a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség, amely hivatalosan mindössze 80 mg. Ez módosulhat terhesség és szoptatás, valamint nagyobb fizikai igénybevétel esetén.

Az aszkorbinsav hő- és fényérzékeny, így magas hőmérséklet hatására lebomlik, ezért lehetőleg nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztása ajánlott.

Túl lehet-e adagolni a C-vitamint?

A C-vitamin túladagolása nem lehetséges, mivel a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetből. A feltételezések szerint arra érzékeny egyéneknél vesekövességet, emésztőrendszeri panaszokat okozhat. Napi 1000 mg-nál többet fogyasztani belőle azonban nem érdemes, mert nem tud hasznosulni.

A C-vitamin hiánya súlyosabb tünetekkel jár, vérzékenységgel, lassú sebgyógyulással, ínysorvadással, de hajlamosít a fertőzésekre, gyulladásokra is. A C-vitaminban dús táplálkozással sokat tehetsz az immunrendszer erősítéséért, a meghűléses megbetegedések elkerüléséért.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását