Túl lehet adagolni a sokak által marékszámra szedett C-vitamint?

A C-vitamin sokaknak csak akkor jut eszébe, amikor torokfájással, megfázással küzdenek, és gyors segítségre van szükségük. A forró citromos tea is ezt szolgálná, bár aki tisztában van a vitaminok, így a C-vitamin azon tulajdonságával, hogy a hőre rendkívül érzékeny, az tudja, ez csak érzésre jó, de hatástalan.

Napjainkban a patikákban, drogériákban és étrend-kiegészítőket forgalmazó üzletekben magas dózisú, 1-2000 mg-os C-vitamin tablettákkal találkozni. Sokan, gyerekek is szedik ezt, illetve az egyéb vitaminokat, multivitaminokat egész évben, de különösen az őszi-téli időszakban a megfázásos és fertőzéses betegségek megelőzése, az immunrendszer erősítése érdekében. Jelent-e veszélyt a C-vitamin ilyen dózisban a szervezetre? Túl lehet-e adagolni? Ennek néztünk utána.

Mire jó a C-vitamin?

A BodySelect prémium vitamin- és ásványianyag-tartalmú táplálékkiegészítői fontos kiegészítői lehetnek a vegyes étrendnek a környezeti ártalmak, a felgyorsult élet, betegségek, rossz életmódbeli szokások esetén jelentkező fokozott vitamin- és ásványianyag-igény esetén.

A C-vitamin, leánykori nevén aszkorbinsav, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen mikrotápanyag, ugyanis számos biokémiai folyamatban részt vesz. Többek között segíti a növekedést, hozzájárul a kötőszövetek rugalmasságát adó kollagén termelődéséhez, fokozza a szervezet ellenálló képességét, segíti a szövetek regenerációját, hatástalanítja a káros szabad gyököket, enyhíti az allergiás tüneteket, részt vesz a hormonképzésben.

Vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet raktározni nem képes, így naponta a táplálékokból kell pótolni. A felesleg a vizelettel együtt kiürül a szervezetből. 

A C-vitamin forrásai

C-vitamint sokféle zöldség és gyümölcs tartalmaz, a leghíresebb, amelyből Szent- Györgyi Albert kivonta, és amelyért Nobel-díjat kapott, a paprika. Nagy mennyiségben jelen van még az acerola cseresznyében, a homoktövisben, a csipkebogyóban, a citrusfélékben, a petrezselyemben, a brokkoliban, a kelbimbóban. Ezek fogyasztásával fedezhető a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség, amely hivatalosan mindössze 80 mg. Ez módosulhat terhesség és szoptatás, valamint nagyobb fizikai igénybevétel esetén.

Az aszkorbinsav hő- és fényérzékeny, így magas hőmérséklet hatására lebomlik, ezért lehetőleg nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztása ajánlott.

Túl lehet-e adagolni a C-vitamint?

A C-vitamin túladagolása nem lehetséges, mivel a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetből. A feltételezések szerint arra érzékeny egyéneknél vesekövességet, emésztőrendszeri panaszokat okozhat. Napi 1000 mg-nál többet fogyasztani belőle azonban nem érdemes, mert nem tud hasznosulni.

A C-vitamin hiánya súlyosabb tünetekkel jár, vérzékenységgel, lassú sebgyógyulással, ínysorvadással, de hajlamosít a fertőzésekre, gyulladásokra is. A C-vitaminban dús táplálkozással sokat tehetsz az immunrendszer erősítéséért, a meghűléses megbetegedések elkerüléséért.